Home Nieuws Eerste levering S-400 luchtverdedigingssysteem aangekomen in Turkije

Eerste levering S-400 luchtverdedigingssysteem aangekomen in Turkije

S400

Vandaag zijn de eerste onderdelen van het S-400-luchtafweersysteem aangekomen die Turkije heeft gekocht van Rusland. Turkije wilde jarenlang luchtverdedigingssysteem aanschaffen van NAVO-bondgenoten, maar die hielden de boot steeds af. Daardoor keerde Turkije zich uiteindelijk tot de Russen voor de Defensie-behoefte van haar eigen luchtruim. Turkije koopt bovendien niet alleen het afweersysteem, maar ook een technologietransfer.

Advertentie

Turkije tekende in april 2017 een overeenkomst met de Russen voor levering van het veelgeprezen S-400 systeem van Rusland. Het Turks besluit om een autonoom luchtverdedigingssysteem aan te schaffen komt na een lange periode van weigering door NAVO-bondgenoten om informatie te delen met Turkije en luchtverdedigingssystemen te verkopen. In mei 2019 zijn al 20 Turkse militairen opgeleid in het gebruik van het S-400-systeem, terwijl een tweede groep van zo’n 80 militairen in juli zal worden opgeleid. De 120 raketten die bij het systeem horen, zullen na de zomer worden afgeleverd in Turkije per scheepsvracht.

Dat Turkije zich wendt tot andere alternatieven voor haar defensiebehoeften is niet nieuw. Jarenlang ving Turkije bot met betrekking tot inlichtingen, surveillance- en gewapende drones. Dit leidde er uiteindelijk toe dat Turkije uit noodzaak haar eigen drones ontwikkelde en met succes. The Intercept publiceerde er een longread over getiteld “How Turkey Defied the U.S. and Became a Killer Drone Power“.

Artikel gaat verder onder media:

Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump het besluit van Turkije om de S-400 aan te schaffen begrijpelijk vindt, hebben de Amerikanen de levering van F-35 gevechtsvliegtuigen aan Turkije, waarvan Turkije medeproducent en aankoper is, in de wacht gezet. De S-400 deal met Rusland stuit de Amerikanen tegen de borst, omdat zij denken dat Rusland zo toegang zou krijgen tot gevoelige inlichtingen over de Joint Strike Fighter zoals de F-35 ook heet. Dat een andere NAVO-bondgenoot Griekenland al langer Russische luchtverdedigingssystemen in gebruik heeft en ook de S-400 wil aanschaffen, lijkt de Amerikanen weinig te interesseren. Turkije zou in totaal 116 F-35 gevechtsvliegtuigen willen toevoegen aan haar vloot, maar dat lijkt nu op losse schroeven te staan. Tegelijkertijd bouwt Turkije ook gestaag door aan de Turkse TAI TF-X gevechtsvliegtuig waarvan het zo’n 250 aan haar vloot wil toevoegen. Verwacht wordt dat de eerste vlucht van het hypermoderne gevechtstoestel in 2023 plaatsvindt, bij het honderdjarige bestaan van de Turkse republiek. In 2028 zullen de eerste modellen aan de Turkse vloot toegevoegd worden.

Het bereik van het S-400 luchtafweersysteem rondom Turkije.

De S-400 is niet het enige systeem waar Turkije haar verdediging op bouwt. Het land is ook bezig met het ontwikkelen van haar eigen luchtverdedigingssystemen SIPER (Turks voor loopgraaf en schild) en HISAR (Turks voor Fort). De SIPER zal een vergelijkbaar systeem worden als het Amerikaanse PATRIOT-systeem, terwijl de HISAR-serie een bereik zal hebben tot 150 kilometer en doelwitten tot 20 kilometer hoogte moeten kunnen uitschakelen. Beiden systemen worden verwacht in 2021.

Turkije bouwt eigen luchtverdedigingssysteem SIPER