Home Nieuws Eerste gebed in allergrootste moskee van Turkije

Eerste gebed in allergrootste moskee van Turkije

Vanochtend werd bij het ochtendgebed de grootste moskee van Turkije onder belangstelling van de voormalige premier Binali Yildirim, officieus in gebruik genomen. Aan de Çamlıca-moskee, gebouwd op het hoogste punt van Istanbul, is in totaal zes jaar gewerkt. De officiële opening van de moskee zal op een later moment plaatsvinden door de Turkse president Erdogan.

Advertentie

In het monumentale gebedshuis is veel symboliek opgenomen. Zo wijst de 34-meter brede koepel van de moskee op de stadscode van Istanbul, is de 72-meter hoge hoofdkoepel een symbool voor de 72 volkeren die in Istanbul wonen en zijn de vier grootste minaretten van de moskee, ieder precies 107.1 meter hoog, een verwijzing naar de Slag bij Manzikert (1071, waar het Seltjoekse leger onder leiding van Alp Arslan, de Byzantijnen die numeriek in de meerderheid waren, een vernietigende nederlaag bezorgde. Die nederlaag markeert het begin van het einde van het Oost-Romeinse Rijk, dat met de uiteindelijke verovering van Istanbul in 1453 zou eindigen.

Çamlıca-moskee kan tezamen met ruimtes op het erf op ieder moment 63.000 gelovigen ontvangen voor het gebed en is meer dan alleen een gebedshuis. In het gigantische complex is een museum opgenomen van 11.000 m², een kunstgalerij van 3.500 m², een bibliotheek van 3.000 m², een conferentieruimte voor 1.000 mensen, 8 kunstateliers en een autogarage waar 3.500 voertuigen in passen. Het gebedstapijt van 17.000 m² in de moskee beschikt daarnaast over antibacteriële eigenschappen.

Het ochtendgebed: