Home Nieuws Een verborgen dreiging – De PKK in Europa

Een verborgen dreiging – De PKK in Europa

De PKK is een terreurgroepering die met name actief is in Turkije. De strijd tegen terreur heeft tienduizenden levens gekost: agenten, soldaten, leraren, artsen en burgers, velen zijn het slachtoffer geworden van PKK-terreur. Ook staat de PKK bekend om haar uitgebreide drugsnetwerk en eigen “Belastingdiensten” in onder andere Frankrijk en Nederland. De PKK verkoopt illegale middelen om haar terreuractiviteiten mee te financieren en te bekostigen.

Advertentie

F.A.Q. de terreurorganisatie PKK

De meeste Europeanen hebben niet gehoord over de PKK of kennen het verhaal vooral uit de Westerse pers. Mensen die er wel over hebben gehoord, hebben meestal een vertekend beeld over de situatie, omdat Nederlandse en andere Europese media nogal moeite hebben om de PKK objectief te omschrijven in hun berichtgevingen. De Turkse staat vecht tegen de PKK en haar verwante groepen, de YPG/PYD, in zowel Turkije als Syrië.

Wat vaak geobserveerd kan worden, is dat niet-Turken denken dat het een etnisch probleem is, dat de Koerden en Turken elkaar haten, of geloven in één van de grootste door westerse journalisten uitgedragen misvattingen: dat de Turkse president Erdogan een Koerden-hater is. De werkelijkheid ligt genuanceerder: de strijd tegen terreur wordt door alle Turkse burgers gesteund. Ook burgers met een Koerdische achtergrond hebben genoeg van de PKK.

De PKK is niet vies van afpersing, overvallen, wapenhandel, drugs handel, mensensmokkel en het kidnappen van kinderen om ze vervolgens op te leiden tot gehersenspoelde “kindsoldaten”. De PKK kan alleen al aan drugshandel 500 miljoen euro per jaar verdienen. Zo heeft de PKK, volgens één van de oprichters van de terreurbeweging, zelfs trainingskampen in hartje Europa.

In Europa hebben we de laatste jaren te maken gehad met terreuraanslagen van met name ISIS. Zo was bij een aanval in Parijs de hele wereld geschokt. Helaas is ISIS niet de enige dreiging. De PKK is net zo hard bezig om onrust te stoken, haat te zaaien en mensen te moorden, met name in Turkije, maar ook in Europa.

Hoe ver heeft de PKK zich verspreid in Europa?

TRT World heeft een documentaire gemaakt waarin ze onderzoek doen hoe de PKK zich heeft genesteld in Europa.

TRT World gaat allereerst langs bij het hoofdkantoor van Europol in Den Haag. Europol strijdt tegen grootschalige internationale criminele netwerken en terrorisme. Op de site vermelden ze de 28 lidstaten van de EU bij te staan in hun strijd tegen criminaliteit en terreur.

Europol brengt jaarlijks verslag uit over terroristische groepen die een dreiging vormen voor de EU. Tussen deze groeperingen staat ook de PKK. De PKK wordt beschreven als een etno-nationalistische en separatistische terreurgroep.

Een journaliste van TRT World neemt een interview af met Manuel Navarrete, het hoofd van Europol’s Europese Centrum voor anti-terrorisme. De journaliste zegt dat Navarrete niet op beeld toe wilt geven dat de EU de PKK op de terreur-lijst gezet heeft.

Journaliste: “De PKK is staat op de terreur-lijst, niet waar?”

Navarrete: “Ik denk dat je beter naar de lijst van de EU kan kijken.”

Journaliste: “Ze staan erop, hoor. Ze staan op de lijst.”

Navarrete: “Ik weet het niet zo uit mijn hoofd, maar ik denk…”

Journaliste: “Ze staan er daadwerkelijk op. Ze zijn ook erkend door de Amerikanen (als een terreurgroep).”

In het verslag over de bedreigende terreurgroeperingen staat ook dat de PKK zich gevestigd zou hebben in onder andere Zwitserland, Frankrijk en België.

Journaliste wordt meerdere malen onderbroken omdat ze kritische vragen stelt over de PKK.

De journaliste wordt meerdere malen onderbroken tijdens haar interview om haar kritische vragen. Manuel Navarrete, één van de belangrijke mensen van het centrum voor counter-terrorisme zou meer moeten weten over de PKK of moet er openlijk over durven te spreken.

De PKK in Nederland

TRT World gaat naar Liempde, een dorp, in ‘s-Hertogenbosch. Ze spreken met een lokale boer, Sjef van de Laar, die meldt getuige te zijn geweest van een PKK kamp vlakbij zijn woonplaats.

Sjef van de Laar dacht dat het een religieuze gebeurtenis was. Hij zegt niet te weten van de PKK en dat zij van de PKK waren. Een enorme politiemacht viel de camping ‘Mus’Donck’ binnen.

“Er was al eerder een ruzie geweest waar de politie aan te pas kwam,” zegt van de Laar. Ze blijken er al best wel lang te zitten.

De burgemeester van Gemeente Boxtel, Jan van Homelen, zegt dat er mensen in opleiding waren, in het kader van PKK-activiteiten. De burgemeester zegt dat er vanuit gegaan kan worden dat er ook trainingen werden gegeven die met geweld te maken hebben.

De verdachten bleven op de zolder van een kampeerboerderij. Er werden onder meer nachtkijkers, instructie materiaal en vuurwapens in beslag genomen. Sjef zegt dat hij gehoord heeft dat ze werden voorbereid op ‘oorlog voeren’. “Men zegt dat er zelfs handgranaten waren,” aldus van de Laar.

Sjef van de Laar, een lokale boer, legt een interview af over hoe de PKK wordt getraind in zijn ‘achtertuin’.

Hoe de PKK geld inzamelt in Zwitserland

Dit maal wordt er gesproken met Jean Paul Rouiller, directeur bij het centrum voor traininganalyse voor terrorisme in Geneva.

De PKK heeft in Turkije en internationaal terreuractiviteiten ontplooid. We hebben gehoord over de zelfmoordaanvallen. Ze doden zichzelf en politieagenten. Ze hebben zelfs rekruten klaar hier in Europa.

Jean Paul vertelt hoe de PKK geldkoeriers stuurde naar Europa om geld op te halen van Koerdische families. De PKK zegt dat ze dit geld gaan gebruiken om hun andere familieleden in ‘Koerdistan’ veilig te houden en te beschermen.

Het geld werd verdeeld via verschillende banken. Het werd dan naar Syrie, Irak en Turkije gebracht. Ze hebben nog steeds de capaciteit en de mogelijkheden om geld te sturen. Het kan niet allemaal voorkomen worden.

Is er een link tussen de PKK en georganiseerde misdaad?

Er zijn duidelijke connecties tussen de PKK en verschillende groeperingen in Europa en met name de Balkan. PKK maakt zich naast terrorisme ook duidelijk schuldig aan georganiseerde misdaad. Ze handelen in wapens en drugs. Er zijn altijd gemeenschappelijke belangen geweest tussen de PKK en verschillende misdaad- en terreurgroepen.

Rekruteert en traint de PKK mensen in Europa?

Ze rekruteren veel mensen. Zwitserland heeft bij de Europol gemeld dat er PKK trainingskampen bevinden in Zwitserland. In de kleine stad Le Bémont, dichtbij de Franse grens, heeft de politie 40 rekruten gevonden. Kinderen werden getraind in guerrilla tactieken.

Jean Paul vertelt hoe er gigantisch veel gepropageerd wordt.
“We kunnen zien hoe de YPG (Syrische vleugel van de PKK) via kanalen zoals Twitter en Telegram het ‘martelaarschap’ van hun vechters viert.”

“Dat is ook de reden waarom veel Britten zich aansluiten bij de YPG. Er zijn veel Britse ex-soldaten die zich aansluiten bij de YPG.
We hebben te maken met een goed georganiseerde, ervaren en gedisciplineerde organisatie. Als ze willen zouden ze Europa kunnen veranderen in een bloedbad.”

Kinderen en tieners worden geforceerd om te vechten voor de PKK/YPG.

De PKK in Denemarken

ROJ TV is een zender dat vanuit Denemarken werd uitgezonden naar verschillende landen in Europa. Simon Bendtsen, hoofd van het onderzoeksteam van het Berlingkse krant, heeft jarenlang proberen te bewijzen dat ROJ TV een connectie had met de PKK.

Manouchehr Tahsili Zonoozi was de directeur van ROJ TV. Simon Bendtsen vertelt dat het bewijs erg solide was. Hij is gespot in PKK-kampen in het Midden Oosten. Er is veel meer bewijs gevonden wat ook in de rechtszaken zijn gebruikt.

Manouchehr ging akkoord om mee te werken en werd onder politiebescherming genomen. Hij werd de hoofdgetuige tegen de PKK in een rechtszaak. Uit onderzoek bleek dat er meerdere Deense bedrijven rechtstreeks door de PKK werden beheerd en gerund. Deze bedrijven financierden de terreurcampagne van de PKK.

Directeur van ROJ TV in het Qandil gebergte (de hoofdbasis van de PKK).

Het blijkt dat Europa een veilige haven is voor de PKK. De Europese overheden en veiligheidstroepen zijn nogal nalatig wanneer het aankomt op de strijd tegen terreur. Hieronder vindt U een paar voorbeelden van hoe de PKK zich ook in Europa bevindt en onschuldige mensen terroriseert.

Tips of suggesties voor de auteur van dit stuk? U kunt mailen naar burak@dutchturks.nl. Bekijk de afleveringen van TRT World hieronder:

Turkse vereniging in Rotterdam aangevallen door PKK terreursympathisanten

Politie Rotterdam heeft geen PKK-vlaggen gezien bij de demonstratie