Home Opinie Een pkk terreurvlag is geen “Koerdische vlag”

Een pkk terreurvlag is geen “Koerdische vlag”

Afgelopen dagen was te lezen hoe verschillende media, waaronder rechtsreactionaire media, maar ook het regressief linkse VARA-blog Jooppuntenel de pkk-vlag die in Dordrecht was opgehangen omdoopten tot een Koerdische vlag.

Geheel volgens de conflatietactiek wordt alles wat te maken heeft met de pkk geassocieerd met Koerden en Koerden met de pkk, opdat nieuwe generaties die ermee opgroeien, het verschil niet meer zien of weten. Ditzelfde verschijnsel zien we ook gebeuren met zionisten=joden. Ook daar gebruiken diezelfde media de conflatietactiek om kritiek op het zionisme gelijk te kunnen stellen aan antisemitisme, door het zionisme als synoniem te indoctrineren voor joden. Geheel absurd. Je moet erop letten om het te zien. ‘TRAP ER NIET IN!’, zouden ze bij DENK zeggen, maar trap er dus niet in. De pubers die er nu mee opgroeien en over enkele jaren zullen mogen stemmen en actief worden in jongerenbewegingen van politieke partijen, zullen op die manier beïnvloed worden in hun beleving van maatschappij en politiek en denken dat de pkk echt voor Koerden staat.

Wat was er nou gebeurd? In Dordrecht merkte een groep claxonnerende Turken na de wedstrijd tegen Tsjechië – Turkije een vlag op die symbool staat voor het bloed van tienduizenden van hun onschuldige Turkse en Koerdische landgenoten die zijn afgeslacht en gingen verhaal halen bij de bewoners van het betreffende huis. Ik schrijf dit niet om goed te praten dat men een gezin in het nauw drijft voor het ophangen van een terreurbanier, maar om beter te begrijpen waar de emotie vandaan komt. De pkk is een internationaal erkende terreurbeweging die zich bezighoudt drugshandel, mensenhandel, oplichting, afperspraktijken, bomaanslagen en moorden en dit gezin had er een vlag van opgehangen. Beetje instinctief en contraproductief om te gaan dreigen en vervolgens een steen door de ruit te gooien. Daar zou ieder weldenkend mens afstand van nemen. Immers het recht staat in deze kwestie aan de kant van hen die bezwaar hebben tegen die vlag.

Advertentie

Geweld is nooit goed te praten. Ook een steen door de ruit niet. De Turkse jongeren hadden de pkk-terreurvlag via democratisch geëigende wegen moeten bestrijden, namelijk via een aangifte bij de politie. Het is een traag en slepend proces, maar dat is hoe we het in Nederland doen. In het Nederland waar dit gezin zich kennelijk vrij genoeg voelde om een vlag van een terreurbeweging voor het raam te hangen. Over dat laatste, het gunstige klimaat waarbinnen sympathisanten van de terreurbeweging vrijelijk kunnen gedijen, kunnen we het in een later artikel hebben. De opsporingsinstanties en burgeractivisten zijn altijd druk bezig met het uitpluizen van sociale media om te achterhalen waar IS-sympathisanten zitten en die te monitoren, maar zouden zij zich ook niet met een zelfde toewijding kunnen inzetten tegen alle door Nederlandse ingezetenen verheerlijkte terreurorganisaties?

Donderdagavond kwam er een tegenreactie. Jooppuntenel had net anderhalf uur daarvoor een artikel geplaatst en boven het artikel op Facebook het commentaar “Koerdisch-Nederlands gezin belaagd om Koerdische vlag …” geschreven. Vuurwapengevaarlijke mannen bestormden een dik uur daarna een moskee in Dordrecht, vielen de daar aanwezigen aan en vernielden de moskee. Ze zeiden dat het als reactie was op de steen door de ruit bij het Koerdische gezin eerder deze week.

De media hebben er alles aan gedaan om in de beeldvorming voor elkaar te krijgen dat het ging om een Koerdische vlag en niet om een pkk-vlag. Again, diezelfde conflatie-tactiek om expliciet de Koerdische identiteit te verbinden aan een vlag van de terreurbeweging. Moet je je voorstellen dat media een IS-vlag, een Syrische of Iraakse vlag noemen of de vlag van de FARC een Colombiaanse vlag. Het is absurd. Evenals het gooien met een steen door het raam van een woonhuis en het dreigen met brandstichting. Maar met een vuurwapen een moskee binnenstappen met vijftien man en de aanwezigen mishandelen is, althans in mijn optiek, van een geheel andere orde. Men kan in dat geval spreken van regelrechte terreur.

En de pkk-vlag? Die dienen we te bestrijden via de legale wegen. In de strijd om de harten en hoofden te winnen van onze weldenkende landgenoten is dat bittere noodzaak. Escalatie brengt ons alleen maar meer ellende. Laat hen zien hoeveel bloed er aan die terreurvlag kleeft en het gezonde verstand doet de rest.