Home Economie Een nieuwe start: “Kwijtschelding schulden 60.000 armste Kroaten”

Een nieuwe start: “Kwijtschelding schulden 60.000 armste Kroaten”

De Kroatische regering heeft schuldeisers aan boord weten te krijgen voor een plan om de schulden van ongeveer 60.000 van haar armste burgers kwijt te schelden. De “nieuwe start”-regeling richt zich op minder dan 1 procent van de gehele schuld, maar er wordt gehoopt dat het de economie op de langere termijn zal stimuleren.

Advertentie

De onorthodoxe maatregel werd aangenomen door de regering op 15 januari en treedt aanstaande maandag in werking. Om in aanmerking te komen voor de regeling mogen de burgers geen spaargeld of (onroerende) eigendommen hebben, een schuld van niet meer dan $ 5.100 en bijstandsgerechtigd zijn of een maximaal inkomen van $ 138 per maand hebben.

“We schatten dat deze maatregel van toepassing zal zijn op ongeveer 60.000 burgers,” zei vice-premier Milanka Opacic over de invoering van de “burgerbailout”. “Zo krijgen de mensen een kans voor een nieuwe start zonder de last van een schuld.”

Schulden ter waarde van $ 31.000.000 zullen naar verwachting worden afgeschreven door schuldeisers die zich hebben ingeschreven voor de regeling van de overheid. Onder de schuldeisers zijn banken, telecombedrijven, grote nutsbedrijven, diverse grote steden en gemeenten, alsmede de Kroatische belastingdienst. Geen van de schuldeisers zal een compensatie krijgen voor hun afgeschreven verliezen.

Het programma zal ongeveer 20 procent van de 317.000 Kroaten, wiens bankrekeningen vorig jaar juli werden bevroren in verband met een schuld, opnieuw toegang verschaffen tot hun bankrekening. Kroatië heeft een totale bevolking van 4,4 miljoen.

“Dit is de eerste keer dat een (Kroatische) overheid probeert dit moeilijke probleem op te lossen en we zijn er trots op,” verklaarde premier Zoran Milanovic (foto) in een kabinetssessie.