Home Opinie Een NATO vinger in de coup

Een NATO vinger in de coup

Het stinkt, die coup in Turkije. De reactie van John Kerry en andere westerse leiders tijdens de coup, de regimenten die deelnamen aan de coup, het gebruik van bepaalde infrastructuur en de psychologische oorlogvoering in de mainstream media tijdens de coup.

Het riekt naar NATO-CIA-Gülen, maar bewijs het maar, zonder dat je daarbij decennialange “bondgenoten” de deur wijst en economische belangen op het spel zet. Let wel: ‘het riekt naar’ betekent niet dat het zo is. Voor zover bekend is hardop denken over mogelijke verdachten, nog geen misdaad.

Advertentie

Zo is er de reactie van de Russen, waarmee het inmiddels weer koek en ei lijkt. De NAVO is volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken nalatig geweest met het waarschuwen van Turkije over de veiligheidssituatie, een week voor de coup.

RUSLAND: NAVO HEEFT NIET GEWAARSCHUWD
De Russische woordvoerder voor Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, verklaarde daarover: “De NAVO, heeft een lid niet gewaarschuwd over een mogelijk gevaar. De grootste militaire entiteit met de meeste mogelijkheden op veiligheidsgebied, heeft tijdens de top in Warschau, één week voor de coup, geen enkele informatie gedeeld over de veiligheid van Turkije of de regio”. Dat is op zijn minst zorgwekkend te noemen.

Bellingcat

NATO RAPID DEPLOYMENT FORCE TURKEY
Maar er is ook de constatering dat drie van de vijf regimenten die deelnamen aan de coup, onderdeel zijn van de NRDC-T. Bellingcat ontdekte eerder dat ten minste drie van de vijf regimenten (foto boven) die actief hebben deelgenomen aan de poging om de democratisch gekozen Turkse regering omver te werpen, onderdeel zijn van de NATO RAPID DEPLOYABLE CORPS – TURKEY (NRDC – T). Dit was eenvoudig vast te stellen aan de hand van de kentekenplaten van de militaire voertuigen die zijn gebruikt. De drie regimenten zijn sinds 2003 onderdeel van het NRDC-T. Het 3e Leger onderging de transformatie om te kwalificeren als een NATO High Readiness Force Corps HQ, vanaf 15 juli 2001. Voer voor complotdenkers natuurlijk, die datum. De AK-Partij werd ongeveer in dezelfde periode, minder dan een maand later, op 14 augustus 2001 opgericht.

Psychologische oorlogvoering
Er zoemde op de avond van de coup ook een gerucht rond op Twitter van een vluchtende president Erdogan. Psychologische oorlogvoering op zijn best. NBC’s psychologische oorlogvoering welteverstaan. MSNBC’s Kyle Griffin stuurde als één van de eersten een Tweet rond dat president Erdogan asiel zou aanvragen in Duitsland. Bedoeld om het volk te ontmoedigen om in opstand te komen tegen de coup, nu hun leider gevlucht zou zijn. Al snel bleek het onwaar. Informatieterrorisme zou je het kunnen noemen. Twitteraars die Kyle Griffin nu bevragen naar wie zijn “Senior US Military source” was, worden geblokkeerd. Ook zijn Tweet, die op het moment van de coup veel aandacht kreeg, werd door hem verwijderd. Volgens inlichtingenanalist Sibel Edmonds was dit een klassiek geval van psychologische oorlogvoering en wordt Facebook en Twitter vooral gebruikt door inlichtingendiensten om een coup succesvol te helpen zijn door desinformatie te verspreiden.

INCIRLIK GAF GEEN GEHOOR
Een andere bizarre aanwijzing tijdens de coup waren de bevelen die Bekir Ercan Van, commandant van de Amerikaanse luchtmachtbasis Incirlik in Adana, gaf. Hij voerde het bevel niet uit om gevechtsvliegtuigen op te laten stijgen om de vliegtuigen die de coupplegers gebruikten, uit de lucht te halen. Daarnaast zou hij zeven tankervliegtuigen opdracht hebben gegeven om zich gereed te maken voor het in de lucht bijtanken van de toestellen die de coupplegers gebruikten. Drie tankervliegtuigen stegen daadwerkelijk op en werden voor dat doel gebruikt.

GENERAAL, PARDON?
Last but not least is er nog de uitspraak van Four Star General Joseph Leonard Votel, die zei dat hij bezorgd is vanwege het feit dat veel militaire functionarissen waarmee de Amerikanen samenwerken, na de couppoging zijn gearresteerd en dit een negatief effect op de samenwerking zou kunnen hebben. Votel werd eerder in verband gebracht met de mislukte couppoging. Zelf spreekt hij de aantijgingen tegen en noemt het “Ongelukkig en volkomen onwaar”.

Of er nu sprake is van een NATO vinger in de coup of niet. Bovenstaande zaken dienen uitgezocht te worden. Al is het maar om uit te kunnen sluiten dat de bondgenoten van Turkije een roestige dolk in onze rug probeerden te planten.