Home Nieuws Ebru Umar riskeert celstraf van vier jaar

Ebru Umar riskeert celstraf van vier jaar

Ebru Umar, de Turks-Nederlandse columniste die zaterdag is opgepakt in Turkije, riskeert een gevangenisstraf van één tot vier jaar voor het beledigen van de Turkse president Erdogan.

Umar werd zaterdagavond opgepakt in Kusadasi-Turkije waar ze op dat moment verbleef en werd overgebracht naar een politiebureau. Haar arrestatie zou te maken hebben met Tweets die ze eerder had gestuurd over de Turkse president Erdogan.

Volgens artikel 299 van het Turkse wetboek van Strafrecht (5237 S.lı Türk Ceza Kanunu MADDE 299) kan het beledigen van de Turkse president de columniste op maximaal vier jaar gevangenisstraf komen te staan. Wanneer de uitingen in het openbaar zijn gemaakt, kan de straf worden verhoogd met 1/6e deel. Het besluit om tot vervolging over te gaan ligt bij het Turkse Ministerie van Justitie.

Eerder hebben 45 Turkse intellectuelen een oproep gedaan om de wet te schrappen die het verbiedt om de Turkse president te beledigen. Zij zeggen dat “De wet in strijd is met de vrijheid van meningsuiting” en beroepen zich op artikel 90/5 van de Turkse Grondwet, die voorschrijft dat “In het geval van conflicterende wetten op nationaal en internationaal niveau, de laatste geldend zijn”. De intellectuelen verklaren dat de wet die het beledigen van de Turkse president verbiedt, in strijd is met de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid en beroepen zich op uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.