Home Nieuws Duitsland wil Turkije hand reiken, verwacht verandering in toon Ankara

Duitsland wil Turkije hand reiken, verwacht verandering in toon Ankara

Te midden van maandenlange spanningen tussen Duitsland en Turkije heeft de Duitse regering zich bereid getoond om de relaties met Turkije te normaliseren, maar verwacht daarvoor ook een verandering in retoriek en beleid ten opzichte van Berlijn.

Advertentie

“We zijn bereid om onze hand aan Turkije uit te reiken. Maar een nieuw begin vereist verandering in Ankara, zowel in toon als feitelijkheden,” zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel in een interview met de Stuttgarter Nachrichten.

Zijn opmerkingen komen na de bereidwilligheid van Turkije om de harde woordenoorlog tussen beide landen af te zwakken. Gabriel toonde zich bezorgd over negen Duitsers die vastzitten op verdenking van het steunen van een terreurorganisatie. Onder hen is Deniz Yücel, die een meet-up had met één van de terreurkopstukken van de PKK. Gabriel herhaalde de Duitse wens om deze verdachten vrij te laten.

Ondanks haar felle retoriek tegenover Ankara, heeft de SDP zich niet achter de oppositie geschaard, die de EU-toetredingsonderhandelingen met Turkije wilde beëindigen.

Het Merkel-regime kondigde vorige maand aan dat het een aantal economische maatregelen neemt om de druk op Ankara op te voeren. Verhoudingen tussen beide landen kwamen op scherp te staan nadat Turkije Duitsland ervan beschuldigde om terreurgroepen te gedogen die Turkije teisteren. Ankara vindt ook dat Berlijn weinig solidariteit heeft getoond met het Turkse volk na de afgeslagen couppoging in juli 2016, waarbij meer dan 250 mensen om het leven kwamen en 2.200 mensen gewond raakten.

FETÖ die verantwoordelijk is voor de coup, heeft een sterke organisatie in Duitsland, waar het tientallen privéscholen, bedrijven en mediaorganisaties heeft. Na de couppoging zijn zo’n 4.000 FETO verdachten naar Duitsland gevlucht vanuit Turkije en andere landen. Naast FETÖ, heeft ook de terreurorganisatie PKK vrij spel in Duitsland, waar het vrijelijk propaganda activiteiten kan ontplooien, kan ronselen en financiering kan ophalen. Volgens de Duitse binnenlandse inlichtingendienst heeft de terreurgroep PKK zo’n 14.000 volgers uit de Koerdische gemeenschap in Duitsland.

DailySabah/DutchTurks