Home Nieuws Duitsland verbiedt vrije meningsuiting president Erdogan

Duitsland verbiedt vrije meningsuiting president Erdogan

Het Duitse constitutionele hof heeft zaterdag een beslissing gehandhaafd van een lagere Duitse rechtbank om een rechtstreekse videoverbinding van de Turkse president Erdogan op een demonstratie in Keulen te verbieden.

Tienduizenden mensen worden zondag verwacht tijdens de “Anti-Coup-Pro-Democratie-Meeting” in Keulen. Op de planning stond ook een rechtstreekse videoverbinding met de Turkse president Erdogan, die een speech zou houden via een groot scherm.

Advertentie

Een lagere rechtbank verbood dat, waarna de organisatie naar het grondwettelijke hof stapte. Dat hof bekrachtigde het vonnis zaterdagavond. Het verbod geldt voor alle politici uit Turkije.

POLITIEK BESLUIT
De organisatie van de demonstratie noemt het een schandalig besluit. Volgens de organisatie zou de politie eerst het plaatsen van een scherm hebben verboden. De organisatie stapte vervolgens naar de rechter, die besloot dat een scherm wel toegestaan is, maar alleen om mensen die zich fysiek op het podium bevinden, te laten zien. Een hogere rechtbank, bevestigde dit vonnis. Wat restte was het grondwettelijke hof, die het eerdere vonnis heeft bekrachtigd. De organisatie vindt dat hier “Vanaf het begin al sprake is van een politiek besluit“.

De betoging, die om 15.00 uur begint, is bedoeld als een pro-democratie-geluid tegen de mislukte couppoging van 15 juli in Turkije.