Home Nieuws Duitsland verbiedt symbolen terreurbeweging PKK en portretten terreurkopstuk Öcalan

Duitsland verbiedt symbolen terreurbeweging PKK en portretten terreurkopstuk Öcalan

Duitsland die een toespraak van Erdogan voor Turkse Duitsers weigerde, stond toe dat PKK-terrorist Karayilan een live videoconferentie mocht houden in Keulen.

Duitsland heeft besloten om symbolen van de terreurbeweging PKK en portetten van terreurkopstuk Abdullah Öcalan te verbieden. Dat meldt Der Spiegel vrijdag.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft in een brief van vijf pagina’s van 2 maart die naar de deelstaten en veiligheidsdiensten is verstuurd, aangekondigd dat de portretten van Öcalan, die veelal op geel-groene achtergronden worden meegedragen tijdens tereurmanifestaties, een verboden symbool is. De PKK is sinds 22 november 1993 verboden in Duitsland.

Naast de foto van terreurleider Öcalan, zijn 33 andere symbolen die worden geassocieerd met de terreurgroep PKK en aangesloten organisaties, zoals de YPG in Syrië, verboden verklaard.

Volgens Der Spiegel, kan het verbod gezien worden als een geste naar de Turkse regering in verband met de opgelopen diplomatieke spanningen tussen beide landen. Turkije verwijt Duitsland het faciliteren of gedogen van de terreurorganisatie PKK, die verantwoordelijk wordt gehouden voor 40.000 doden. Een deel van de kritiek van de Turkse regering is dat de Duitse regering het Turkse politici vaak onmogelijk maakt om te spreken op openbare bijeenkomsten in Duitsland, terwijl kopstukken van de terreurgroep PKK, vanuit de bergen in Irak, via een videoverbinding toespraken konden houden in een stadion in Keulen.

Nederland kent geen expliciet verbod van symbolen van de terreurorganisatie PKK. Zo konden sympathisanten van terreurgroep PKK de afgelopen jaren vrijelijk demonstreren in verschillende steden als Den Haag, Arnhem, Rotterdam en Amsterdam. Hoewel gemeenten mogelijk nationale en internationale wetten overtreden met het toestaan van dergelijke symbolen, verdedigde de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb onlangs nog een terreurmanifestatie in zijn stad.