Home Nieuws Duitsland trekt patriot-raketten en 250 soldaten terug uit Turkije

Duitsland trekt patriot-raketten en 250 soldaten terug uit Turkije

Duitsland zal twee Patriot raketten en 250 soldaten terugtrekken uit het zuidoosten van Turkije. De raketinstallaties en soldaten waren er aanwezig om NAVO-bondgenoot Turkije te beschermen tegen raketaanvallen vanuit Syrië.

Advertentie

Turkije had om de batterijen opgevraagd om te helpen bij het versterken van zijn luchtverdediging tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syrië.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei dat het besluit van Duitsland was gebaseerd op een evaluatie dat de dreiging van raketaanvallen vanuit Syrië aanzienlijk was afgenomen.

De NAVO stationeerde in 2013 vijf Patriot raketbatterijen zo’n honderd kilometer vanaf de Syrische grens. Duitsland en de Verenigde Staten leverden beiden twee batterijen, terwijl Spanje de vijfde leverde.

Het Duitse mandaat eindigt eigenlijk op 31 januari, maar Der Spiegel wist te achterhalen dat Duitsland zich eerder terug zou trekken uit Turkije.

“Tezamen met onze NAVO-partners hebben we het Turkse volk beschermd tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syrië,” zei Defensie minister Ursula von Leyen in een verklaring.