Home Economie Duitsland is Griekenland 341 miljard Euro verschuldigd

Duitsland is Griekenland 341 miljard Euro verschuldigd

Als het aan de Griekse premier Alexis Tsipras ligt, heeft Duitsland nog een openstaande rekening van 70 jaar geleden. Tussen 1941-1944 hebben de Duitse Nazi-troepen namelijk onschuldige Griekse burgers van het leven beroofd. In mei 1941 zijn 200 verzetsstrijders en in juni 1944 zijn 218 dorpelingen (incluis kinderen) gefusilleerd. De Grieken zijn tot op de dag van vandaag niet bijgekomen van wat ze in de jaren veertig hebben meegemaakt. De herberekening van de schadevergoedingen brengt de Grieken, inclusief de openstaande schadevergoeding van een kleine 9,2 miljard euro uit de Eerste Wereldoorlog, op een bedrag van 341 miljard euro uit.

Advertentie

Professor Korkut Boratav geeft, alhoewel de Duitse politici er anders over denken, de Grieken volkomen gelijk. De meeste landen, zo ook Griekenland, zijn met Duitsland een symbolisch bedrag aan schadevergoeding overeengekomen. Griekenland eiste 10 miljard dollar. Maar Duitsland betaalde uiteindelijk een schamele 25 miljoen dollar aan Griekenland’. Hiermee was het boek volgens Duitsland gesloten en heeft het geen uitstaande schulden meer.

Boratav zegt dat de door Duitsers uitgekeerde schadevergoeding een niet-noemenswaardig bedrag is als je het vergelijkt met waar ze werkelijk recht op hebben. Boratav zegt dat Duitsland een broeinest is van eerlijke wetenschappers. Het ontbreekt daar niet aan intellectuelen die de geschiedenis lezen. Duitsland heeft zijn welvaart grotendeels te danken aan de landen die van de schadevergoedingen af zagen. Als Duitsland de Griekse overheid constant onder druk blijft zetten en op ongepaste toon de onderhandelingen blijft voeren, hebben de Grieken het recht om de schadevergoedingen op te eisen waar ze destijds “Afstand van hadden genomen”.

Duitsland zegt dat dit een tactische zet is van de Grieken om onder de schulden uit te komen. Griekenland heeft namelijk een schuld van 320 miljard lopen. Tsipras heeft deze week aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel verteld dat het EU-hulpprogramma de Griekse economie alleen meer economisch schade toebrengt.

Het is voorlopig afwachten wat er gaat gebeuren. Gaat Duitsland de schulden van Griekenland wegstrepen tegen de geëiste schadevergoeding of gaan ze een versoepelde schuldenregeling treffen om de Grieken te kalmeren?

CNNTURK/DutchTurks