Home Nieuws Duitse Turk veroordeeld om “Dood aan Zionisten” bij demo

Duitse Turk veroordeeld om “Dood aan Zionisten” bij demo

Een rechter in Essen oordeelde vrijdag dat een pro-Palestina activist haat zou zaaien tegen joden vanwege zijn oproep waarin hij zionisten dood wenst.

Advertentie

” ‘Zionist’ in het taalgebruik van antisemieten is een code voor jood,” oordeelde Rechter Gauri Sastry.
De Duitse Turk Taylan Can, 24, riep “dood en haat aan de zionisten” bij een demonstratie voor Gaza in Essen in de maand juli. Israël was op dat moment bezig met het aanrichten van een bloedbad in de smalle Palestijnse kustenclave Gaza die al bijna tien jaar onder een illegale Israëlische blokkade gebukt gaat. Bij die Israëlische aanvallen op Gaza vielen meer dan 2.200 doden, waaronder veel vrouwen en kinderen en waarvan het overgrote merendeel onschuldige Palestijnse burgers.

De Duitse krant “Die Welt” maakte voor het eerst melding van de beslissing van de rechter. Volgens de krant werd er een video getoond waarin Can op de demonstratie schreeuwde om “de dood van Zionisten” en zou hij de menigte “op hebben gestookt”.

Het OM in Duitsland ging over tot vervolging van Can. Volgens de Duitse media zou Taylan een sleutelfiguur zijn bij de demonstraties voor Gaza afgelopen zomer.

Ook zou Can op een Gaza demonstratie in Hagen een politiemegafoon hebben gebruikt met toestemming van de politie. Hij zou de megafoon hebben gebruikt om “kindermoordenaar Israël” te roepen. Die feitelijke constatering van Can werd hem ten laste gelegd.

Can zei vrijdag op de zitting “Ik heb niets tegen joden, ik heb alleen iets tegen Zionisten. Er is geen etnische groep in Duitsland die Zionisten heten, dus ik heb niets verkeerds gezegd. Ik haat Zionisten en wens ze dood, maar dat is een straf die alleen God mag uitvoeren.”

“We kunnen het erover eens zijn dat het een straf van God is toch?”, vroeg hij de rechter, die daar met een “nee” op antwoordde.

De rechter, Gauri Sastry zei: “Als jij in het afgelopen jaar heb geroepen om de dood van, en haat tegen zionisten, dan bedoel je daarmee de staat Israël en de Joden. Het was de staat Israël, dat zich in een oorlog bevond,” sprak de rechter in een opmerkelijke vlaag van verstandsverbijstering en partijdigheid.

De rechter volgde de openbare aanklager en legde Can een boete van €200,- en een voorwaardelijke straf van 3 maanden op.

De directeur van de pro-Israël lobbygroep in Nederland, het CIDI, reageert enigszins opgetogen op Twitter.
Esther Voet1

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël houdt al sinds jaar en dag een lijst bij van antisemitisme-meldingen. Daarvoor heeft het enkele criteria opgenomen in de antisemitisme checklist. Volgens het CIDI ben je antisemitisch wanneer je roept dat Gaza een getto is en dat Israël of het IDF een genocide pleegt in Gaza. Ook wanneer je het Israëlische regime van Netanyahu vergelijkt met Nazi’s of de IDF met de SS, maak je je volgens de lobbygroep schuldig aan antisemitisme.

Antisemitisme2

AntisemitismeChecklist1