Home Nieuws Duitse partij DIE LINKE lekt geheime documenten naar PKK

Duitse partij DIE LINKE lekt geheime documenten naar PKK

Katrin Kunert - Die Linke, tijdens een debat.

De Duitse parlementariër Katrin Kunert van de linkse partij Die Linke heeft vertrouwelijke documenten gelekt naar mediabedrijven die banden onderhouden met de terreurbeweging PKK. Het document in kwestie zou correspondentie zijn van de Duitse regering aan Kunert met informatie over haar verzoek over beweringen dat de Turkse regering achter wapenleveranties aan Syrische rebellen zou zitten, meldt Sabah.

Advertentie

Een onderzoek geïnitieerd door het Berlijnse openbaar ministerie vond naar verluidt het lekken van een geheim regeringsdocument uit een beschermde cel in de Bondsdag. Alleen wetgevers en hun doorgelichte assistenten hebben toegang tot de cel en mogen daar documenten inzien. Het is niet toegestaan om documenten te kopiëren of de inhoud ervan te publiceren. Mogelijk is het document in kwestie gefotokopieerd of gefotografeerd.

In augustus 2015 publiceerden Evrensel en Özgür Politika, een krant die banden heeft met de terreurbeweging PKK, een foto van het geheime document in twee artikelen. In navolging van de artikelen is het Openbaar Ministerie in Berlijn een onderzoek gestart naar het lek. De hoofdverdachte in de zaak is Kunert.

Kunert ontkent banden te hebben met mediabedrijven die het document publiceerden, ondanks het feit dat ze in mei een onderzoek eiste naar de claim dat Turkije verantwoordelijk is voor wapenleveranties aan sommige groepen in noord-Syrië en het document in kwestie heeft ingezien.