Home Nieuws Duitse OVSE-waarnemer referendum Turkije blijkt sympathisant van terreurbeweging PKK

Duitse OVSE-waarnemer referendum Turkije blijkt sympathisant van terreurbeweging PKK

De Duitse waarnemer van de OVSE die toezicht hield op de stembusgang in Turkije voor het referendum over de nieuwe Grondwet blijkt een sympathisant te zijn van de terreurbeweging PKK.

Advertentie

Mevlut Cavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, haalde dinsdag hard uit naar de zogezegde onpartijdigheid van OVSE-waarnemer namens PACE, Andrej Hunko, die te zien is met een lap stof met daarop het symbool van de terreurgroep PKK.

“Het Duitse parlementslid Andrej Hunko die hier poseert met het symbool van de terreurbeweging PKK is de verkiezingswaarnemer van PACE. Hoe kun je objectiviteit verwachten?”, schrijft Cavusoglu in een tweet waarin hij een foto deelt van de extreemlinkse politicus met een PKK-symbool.

Hunko was onderdeel van de 23-leden tellende OVSE-waarnemersgroep die uitgezonden zijn om de Turkse verkiezingen te monitoren. Volgens de OVSE zijn de verkiezingen in Turkije niet eerlijk verlopen. Zo wees men op de beperkte mogelijkheden van het NEE-kamp om campagne te voeren en sprak men over 2.5 miljoen stemmen die gemanipuleerd zouden zijn. De Turkse president en het ministerie van Buitenlandse Zaken wijzen die kritiek van de hand.

De terreursympathieën van één van de waarnemers van de OVSE doet de objectiviteit van de OVSE geen goed. De PKK wordt door de EU, VS en Turkije erkend als een terroristische organisatie die verantwoordelijk is voor meer dan 40.000 doden. De terreurgroep PKK is ook actief in Europa om haar kas te spekken middels drugs- en mensenhandel.