Home Nieuws Duitse journalist schaamt zich voor collega’s over berichtgeving Turkije

Duitse journalist schaamt zich voor collega’s over berichtgeving Turkije

Een Duitse journalist zei dinsdag dat hij “Walgt” van de berichtgeving in zijn land over het protest in Keulen tegen de couppoging in Turkije op 15 juli.

“Duitse journalisten hebben niet voldaan aan de ethische en morele normen van de journalistiek, terwijl ze verslag deden over Turkije in de laatste dagen, weken, maanden en jaren,” schreef freelance journalist Martin Lejeune in een brief aan persbureau Anadolu Agency.

Advertentie

 

“Het is walgelijk hoe de Duitse media verslag doen over Turkije in het algemeen en in het bijzonder over de demonstratie van de Vrienden van de Turkse Democratie zondag in Keulen,” zei Lejeune.

Zondag kwamen duizenden Turken die in Duitsland leven, bijeen in Keulen om de couppoging te veroordelen, waarbij 230 mensen om het leven kwamen en 2.200 mensen gewond raakten.

“Voor het eerst schaam ik me echt – als een Duitse journalist – voor de meeste journalisten in Duitsland die aan zulke onterende en oneerlijke berichtgeving doen, zoals ik het me nooit had kunnen voorstellen,” zei Lejeune.

Hij zegt dat Duitsland’s grootste dagblad, ‘Der Tagesspiegel”, de Turkse demonstranten omschreef als “Vrouwen, kinderen en fascisten”.

“Ik was aanwezig op de demonstratie en ik zag geen Fascisten,” zei Lejeune, daaraan toevoegend dat verslaggeving van Duitse media bestaat uit anti-Turkse propaganda.

De lokale krant Kölner Stadtanzeiger noemde het protest in één van de krantenkoppen “Erdogan supporters schreeuwen voor de doodstraf in Turkije”.

“Er waren slechts een paar mensen die dat in de vier uur tijd één of twee keer riepen. Het creëren van zo’n krantenkop is onnodig,” zei hij.

De leidende Duitse krant, Frankfurter Allgemeine Zeitung, publiceerde de krantenkop “Zelfs clowns willen niet meer naar Turkije reizen”.

Berliner Zeiting sprak in één van haar artikelen op de dag na de demonstratie van “Het blijven barbaren”.

De Oostenrijkse krant ÖSTERREICH kopte op de voorpagina met “Turken bedreigen kanselier Kern”. “Het klinkt alsof alle Turken een bedreiging zijn voor de premier van Oostenrijk,” zei Lejeune.

De Duitse tabloid “BZ” publiceerde op dinsdag de kop: “Erdogan is een chanteur!”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die op het nippertje een moordaanslag ontvluchtte tijdens de nacht van de dodelijke couppoging, heeft het westen bekritiseerd om het gebrek aan steun aan zijn land na de couppoging.

“Het is belachelijk hoe overduidelijk de Duitse pers intimidatie tegen de gekozen staatshoofd van de Turkse Republiek verspreidt. Dit heet liegen en het verspreiden van valse feiten over Turkije die zojuist haar democratie met succes heeft verdedigd”, aldus Lejeune.

 

“Deze verschrikkelijke leugens over het moedige Turkse volk en het land wiens volk haar wens naar vrijheid heeft bewezen, moeten stoppen,” zei Lejeune in de brief die hij aan het Turkse persbureau AA richtte.

AA/DutchTurks