Home Nieuws Door westen gesteunde junta in Egypte executeert mensen

Door westen gesteunde junta in Egypte executeert mensen

De junta-regering van de Egyptische couppleger Abdel Fattah al-Sisi heeft woensdag negen verdachten geëxecuteerd vanwege vermeende betrokkenheid bij de aanslag op een Egyptische topaanklager in 2015. De bekentenissen van de negen werden onder folteringen afgenomen. Sinds coupgeneraal Sisi aan de macht is gekomen in 2014 zijn er in Egypte al 1.400 mensen geëxecuteerd.

Advertentie

De negen werden schuldig bevonden aan de moordaanslag op de Egyptische aanklager Hisham Barakat in 2015 op basis van bekentenissen die onder folteringen zijn afgenomen. Aan familieleden van de mannen, waarvan velen in hun twintiger jaren waren, werd medegedeeld dat ze de lichamen van hun geliefden in het mortuarium van Caïro konden ophalen.

Egypte heeft sinds het begin van dit jaar al 15 mensen geëxecuteerd. Amnesty veroordeelt de executies en roept de junta-regering van Sisi op om de executies stop te zetten omdat bekentenissen vaak onder folteringen worden afgenomen. De moslimbroeders in Egypte wonnen onder leiding van Mohammed Morsi verkiezingen na verkiezingen in Egypte nadat Hosni Mubarak in 2011 aftrad na protesten. Het Egyptisch leger onder leiding van putschist Abdel Fattah al Sisi, zette de democratisch gekozen leider Mohammed Morsi in 2013 af en riep de moslimbroederschap uit tot een terroristische organisatie.

Couppleger Sisi kan door een grondwetswijziging die in gang is gezet aan de macht blijven tot aan het jaar 2034. Westerse landen hebben de afgelopen jaren het regime van de gewelddadige couppleger Abdel Fatah Al-Sisi steviger in het zadel geholpen. Israël prijst Abdel Fattah al Sisi en trekt dan ook samen met hem op om de bankschroef op de bevolking van Gaza verder aan te draaien. Ook westerse leiders zoals Macron van Frankrijk fêteren het junta-kopstuk regelmatig. In 2016 en 2017 hielp Frankrijk Egypte aan een IMF-lening van €12 miljard en sloot het een deal ter waarde van €5 miljard voor de verkoop van Rafale gevechtsvliegtuigen. Het Britse aardoliebedrijf BP kondigde een investering van €13 miljard in de gassector aan tot 2020 en sloot tegelijkertijd een overeenkomst met Frankrijk, Duitsland, de EU en de European Investment Bank voor een windmolenpark ter waarde van €345 miljoen. Frankrijk tekende nog een overeenkomst met Egypte voor een investering in de Energie infrastructuur ter waarde van €889 miljoen, terwijl de Wereldbank een lening overmaakte van € 1 miljard. Ook het Italiaanse bedrijf ENI investeerde samen met het Britse BP en het Franse Total zo’n € 250 miljoen in Egypte. De EU kondigde in 2016 en 2017 steun aan voor Egypte ter waarde van €1.09 miljard.

Abdel Fattah Al-Sisi spande zich onlangs samen met de Israëlische premier Netanyahu in om de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman te beschermen, die als één van de hoofdverantwoordelijken wordt beschouwd voor het laten vermoorden en in stukken hakken van journalist Jamal Khashoggi door een Saudisch doodseskader. Sisi belde samen met Netanyahu de Amerikaanse president op om hem te vragen bin Salman te beschermen voor de gevolgen van de moord.

Venezuela: It’s the oil, stupid!