Home Nieuws Doodstraf Morsi geannuleerd

Doodstraf Morsi geannuleerd

Egypte – De rechtbank in Caïro heeft de doodstraf van Mohammed Morsi, wiens democratisch gekozen regering omver werd geworpen door de militaire staatsgreep van Abdel-Fattah el-Sissi in 2013, geannuleerd. Dat meldt de Turkse krant Sabah op basis van een anonieme bron. Volgens de bron die om veiligheidsredenen anoniem wenst te blijven, zou de doodstraf afgeschaft worden, als de rechter een eerlijk proces houdt.

Advertentie

Morsi staat samen met 105 andere verdachten terecht en kreeg eerder, tijdens een massaproces, de doodstraf opgelegd voor spionage voor een buitenlandse mogendheid en het ontvluchten van de gevangenis tijdens de rellen in 2011, waarna Hosni Mubarak, die Egypte op dat moment 30 jaar lang regeerde, werd afgezet.

Andere bronnen melden slechts dat de rechtszitting in de spionagezaak voor Qatar in het Caïro Criminal Court voorlopig is uitgesteld tot 31 januari. De verdachten wordt “Het lekken van geheime documenten over het Egyptische leger naar Qatar via de TV zender, Al Jazeera” ten laste gelegd.

Volgens de rechtbank hebben Morsi en andere leden van de moslimbroederschap daarnaast onwettig de gevangenis verlaten. Morsi zegt zelf dat hij en andere leden van de moslimbroederschap de gevangenis nooit hebben verlaten, ondanks het feit dat veel gevangenen dit wel deden. Zij zouden juist gewacht hebben op toestemming van de autoriteiten. De advocaat van Morsi, Rodney Dixon, zegt over de rechtsgang: “Het was geen eerlijk proces, het was niet onafhankelijk. Er is bemoeienis vanuit de politieke autoriteiten. We hebben daar bewijzen voor, we kunnen het aantonen. De rechtszaak heeft zijn recht op een verdediging niet kunnen garanderen”.

Sinds de staatsgreep in Egypte heeft Turkije aan Saoedi-Arabië gevraagd om druk op Egypte te zetten de gearresteerde politici, activisten en journalisten vrij te laten. Volgens columnist Yusuf Inanç zou de Egyptische regering de relaties met Turkije weer wensen aan te halen en is het bang om buitengesloten te worden van de Turks-Saudische alliantie, temidden van geopolitieke escalaties in de regio.