Home Nieuws Dit zijn Aboutaleb’s Turkse en Koerdische organisaties

Dit zijn Aboutaleb’s Turkse en Koerdische organisaties

Van een onzer redacteuren
Rotterdamse Turken en Koerden, vertegenwoordigd door twaalf organisaties, hebben onder leiding van PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb afgesproken vreedzaam samen te leven. Dit gebeurde op 14 oktober jongstleden. In de verklaring, die niet meteen opgevraagd kon worden bij de woordvoerder van de burgemeester, zeggen de organisaties te willen voorkomen dat spanningen die in Turkije leven, overslaan naar Nederland.

Advertentie

Kort geleden verscheen op deze website de column ‘Aboutaleb bemiddelt bij niet-bestaand probleem tussen Koerden en Turken’: Dergelijke overdreven berichten vanuit de hoek van “Turkse” en Koerdische PKK sympathisanten, kwamen in een sneltreinvaart terecht en volgden elkaar in rap tempo op. Inzet was de ‘niets vermoedende’ lezer daadwerkelijk het gevoel geven dat er spanningen zouden zijn tussen de Turken en Koerden in Nederland. Het had succes, Burgemeester Aboutaleb voelde zich genoodzaakt om zich te mengen in een niet bestaand probleem 4. ‘Turken en Koerden zouden met elkaar in gesprek moeten’, volgens de beste man. De man wiens optredens doorgaans vrij discutabel zijn, wanneer het over ‘niet- Nederlandse’ gemeenschappen gaat, sloeg ook nu weer de plank mis. Door zich te laten (mis)leiden door propaganda van wat (PKK-beminnende) individuen en ‘subsidie-innende’ organisaties, creëerde hij mede een “probleem”, wat er niet was. Vervolgens was hijzelf met die organisaties weer het remedie voor het probleem. Organisaties (als moskeeën) die uit vrees voor mogelijke kortingen op ontvangen steun of andere mogelijke consequenties, voelden zich dan ook genoodzaakt om zich achter de oproep van de burgervader van Rotterdam te scharen. Wat uiteindelijk resulteerde in het in geheim gemaakte afspraken, van niet nader genoemde organisaties, waarvan gesuggereerd wordt dat deze de Turkse en Koerdische gemeenschappen zouden vertegenwoordigen 5. Wie deze organisaties zijn, evenals wat de gemaakte afspraken zijn, is nog altijd een raadsel voor het grote publiek. Wellicht wordt bij het bekendmaken ervan duidelijk, dat het vooral om ‘een-mans’ organisaties gaat, zonder noemenswaardige achterban. Misschien een idee, om die lijst van organisaties inclusief de gemaakte afspraken openbaar te maken?

Inmiddels is bekend wat de exacte verklaring van de Turkse en Koerdische organisaties is en welke organisaties zich eraan gecommitteerd hebben.

Onderstaande verklaring is ondertekend door Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond, Federatie van Koerden in Nederland, Gultepe Moskee,Iskender Pasa Moskee, Kocatepe Moskee, Koerdische Volksstichting Rotterdam, Merkez Moskee, Mevlana Moskee, Mimar Sinan Vakfi, SPIOR, Versam.

“Op 18 september 2015 en 14 oktober 2015 hebben onderstaande organisaties uit de Koerdische en Turkse gemeenschappen in Rotterdam gesproken met elkaar en met Burgemeester Aboutaleb. Onderwerp van gesprek was de belasting die de Turken en Koerden in Rotterdam ervaren als gevolg van meerdere recente geweldsincidenten en spanningen tussen verschillende groepen in Turkije.

Wij hebben benadrukt dat we allemaal ten doel hebben om vreedzaam in Rotterdam met elkaar samen te leven, door elkaar te accepteren en te erkennen, met ieder zijn eigen identiteit. Wij delen gezamenlijk het verantwoordelijkheidsbesef om te voorkomen dat spanningen uit Turkije in
Nederland worden geïmporteerd.

Om dat te voorkomen hebben wij afgesproken dat wij onze achterbannen actief oproepen om beheerst om te gaan met meningsverschillen en dat wij gezamenlijk in gesprek gaan om bedreigingen en escalaties in onze stad Rotterdam te voorkomen. Omdat er tussen 21 en 25 oktober in Rotterdam gestemd mag worden voor de verkiezingen in Turkije op 1 november 2015, zullen wij de komende periode in Rotterdam extra alert zijn op alle vormen van bedreiging en invloeden uit Turkije die spanningen kunnen doen overwaaien naar Rotterdam.

Wij veroordelen alle vormen van geweld en bedreiging en zijn het met elkaar eens dat een ieder recht heeft op vrije meningsuiting met wat voor achtergrond dan ook.”

KLIK OM DE VERKLARING IN PDF BEKIJKEN.