Home Opinie “Het meisje dat onze uitkeringen kwam inpikken”

“Het meisje dat onze uitkeringen kwam inpikken”

Voor sommigen in Nederland lijkt het als een donderslag bij heldere hemel te komen dat enkele (honderdduizenden?) van onze landgenoten zich schuldig maken aan racisme en discriminatie. Dat men oproept tot het in brand steken van moskeeën op Facebook wisten we al, dat doet men immers al jaren. Eerst op extreemrechtse pagina’s als dat van Stormfront, NVU, Identitair Verzet waar de hardcore rechtsextremen zitten, maar het verplaatst zich steeds meer naar het publieke domein, naar le Salon.

Advertentie

Zo konden we gisteren bij RTL zien hoe een mevrouw zonder schaamte mocht goedpraten dat het volgens haar weer uitkeringen scheelt, wanneer meisjes zoals die op het hartverscheurende plaatje uit de Vice-Docu de verdrinkingsdood sterven. Want zegt ze, ze kwamen toch maar onze uitkeringen inpikken.

Velen lijken verbaasd over hoe het zo ver heeft kunnen komen dat mensen openlijk racistische uitlatingen doen, maar hebben geen idee dat we als Westerse wereld en in het bijzonder als Nederland een proces van dehumanisering van moslims, islam en vluchtelingen hebben doorgemaakt sinds 9/11. Een proces waarbij een Geert Wilders, zijn consorten -waaronder Machiel de Graaf- en andere anti-democraten openlijk oproepen tot het desnoods deporteren van miljoenen moslims uit Europa, dat er minder Marokkanen in Nederland moeten zijn, dat alle moskeeën moeten sluiten en de Koran verbannen moet worden. Bijna 20% van het Nederlands electoraat stemt erop. Zijn we werkelijk zo verbaasd dat mensen openlijk toejuichen dat mensen op de vlucht voor oorlog en ellende een verdrinkingsdood sterven? Roelof Hemmen, nieuwslezer bij RTL, was dat in ieder geval wel.

De harteloosheid maakt hem boos schrijft hij. Hij zat er toch al zo doorheen. Verder in zijn column maakt hij echter een opmerking waar hij op zijn Azmaniaans betoogt dat opvang in de regio toch beter is voor de mensen die op de vlucht zijn voor de ellende die ons corporatisme en economisch protectionisme of de humanitaire bombardementen van ons militair-industrieel complex veroorzaken. Roelof, ik vind het erg goed dat je je uitspreekt tegen racisme -dat alleen is al lovenswaardig genoeg in deze tijden-, maar je hebt ongelijk over dat zij -de vluchtelingen- “hun eigen problemen moeten oplossen”. Mensensmokkelaars gedijen op het door ons gecreëerde probleem van armoede en oorlogen die mensen ontvluchten, ze zijn er niet de oorzaak van.

Zolang partijen als de PVV in ons parlement hun racistische gezever en moslimhaat mogen blijven verkondigen, zolang extreemrechtse websites nog mogen ophitsen over aanstaande tsunami’s van 1 miljoen vluchtelingen [het vergelijken van mensen met een tsunami of water dat uit een kraan stroomt wat opgedweild dient te worden is een vorm van dehumaniseren], zolang het beheer van Facebook (gehuld in geheimzinnigheid) pagina’s tolereert waar openlijk opgeroepen wordt tot het in brand steken van moskeeën en vermoorden van moslims en het houden van vluchtelingen als slaven, maar onschuldige humorvolle pagina’s als Tatta’s be Like met 150.000 volgers zonder vooraankondiging verwijdert [de pagina is terug als Persona non Tatta, go like it] en zolang we niet een open en eerlijk gesprek hebben over de werkelijke oorzaak van de vluchtelingenstromen, denk ik dat Roelof zich nog wel vaker gaat verbazen over waartoe de gemiddelde Tokkie in staat is.

Voor mezelf heb ik een tijd geleden al besloten dat ik me in Nederland, het land waar ik geboren en getogen ben, niet meer prettig voel en bij de eerstvolgende mogelijkheid ga emigreren naar Turkije. Dan mag de vrouw van de RTL reportage -die betoogde dat de verdronken ziel hierboven onze uitkeringen kwam stelen- de voor mij gereserveerde uitkering hebben. Hopen dat ze daarmee van haar virulente racisme geneest.


Redactionele noot: wil je ook dat de overheid pesten, discriminatie en racisme op Facebook stopt. Teken dan de petitie van Jouw Recht Van Spreken.

KLIK HIER OM NAAR DE PETITIE TE GAAN