Home Nieuws Dit is wat we weten over Reina-massamoordenaar Masharipov

Dit is wat we weten over Reina-massamoordenaar Masharipov

De gouverneur van Istanbul heeft in een verklaring informatie verstrekt over de terrorist Abdulkadir Masharipov die op nieuwjaarsnacht 39 mensen doodschoot en 60 anderen verwondde in nachtclub Reina in Istanbul.

Advertentie

Masharipov, codenaam Ebu Muhammed Horasani Abdulkavi, geboren in Oezbekistan in 1983, is getraind in Afghanistan en spreekt vier verschillende talen. De schatting is dat Masharipov Turkije in januari 2016 illegaal is binnengekomen.

Bij de operaties om Masharipov te pakken zijn 2.000 politieagenten betrokken geweest in Konya, Hatay, Izmir en Istanbul waarbij 152 adressen zijn binnengevallen en waar 50 verdachten zijn aangehouden. Ook zijn voor 168 andere buitenlanders gerechtelijke stappen ondernomen. Bij het onderzoek in aanloop naar de arrestatie van de terrorist zijn 7.200 uren aan camerabeelden bestudeerd.

Masharipov had op het moment van zijn arrestatie 197.000 dollar, twee vuurwapens met munitie, twee drones, simkaarten en ander materiaal bij zich. Deze zijn door de veiligheidsdiensten in beslag genomen. De verdachte heeft inmiddels zijn schuld bekend en ook de vingerafdrukken van Masharipov komen overeen met de vingerafdrukken die in Reina waren aangetroffen na forensisch onderzoek.

De politie is in Istanbul alleen al vijf verschillende adressen binnengevallen. In het huis waar Masharipov werd aangetroffen, waren naast hem nog een man en drie vrouwen.

Gouverneur Sahin zegt dat alles in de richting van DAESH (ISIS) wijst. Volgens hem worden de verschillende aanwijzingen nog bestudeerd om tot een definitieve conclusie te komen.

Over het levend vangen van de terrorist zegt Sahin dat het bij deze operaties altijd de bedoeling is om de terrorist levend te pakken te krijgen. “Indien er geen noodzaak is, gebruiken we geen dodelijk geweld. Omdat de terrorist tijdens de operatie geen wapen heeft getrokken of heeft proberen te trekken, was het niet nodig om dodelijk geweld te gebruiken”, aldus Sahin.