Home Nieuws Dit is wat journalisten achterhouden over de YPG en haar betrokkenheid bij...

Dit is wat journalisten achterhouden over de YPG en haar betrokkenheid bij terreur

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra zei dinsdag over de YPG dat het geen onschuldige lammeren zijn en dat hij grond ziet voor Turkije om zich te verdedigen tegen de dreiging die van de terreurbeweging uitgaat. Turkije begon op 20 januari operatie Olijftak tegen de terreurbeweging PKK. De YPG heeft actief bijgedragen aan terreuraanslagen in Turkije waarbij tientallen doden en honderden gewonden zijn gevallen. Dit is wat westerse journalisten achterhouden over de YPG en haar betrokkenheid bij terreur.

Advertentie

De YPG lijkt niet alleen banden te hebben met de ook door Nederland als terroristische organisatie aangemerkte PKK, maar die banden zijn organisch. YPG valt hiërarchisch onder de PKK. Volgens de nationalistisch Socialistische Partij moet Zijlstra de militaire operatie tegen de PKK in Afrin veroordelen omdat er geen bewijs zou liggen dat er vanuit Afrin dreiging is geweest. Halbe Zijlstra weigert in dit frame van onder andere Kamerlid Karabulut mee te gaan. De feiten van betrokkenheid bij terreuraanslagen liegen er niet om.

In februari 2016 pleegde Abdulbaki Somer een terreuraanslag in Ankara. Somer werd in Syrië getraind door de terreurbeweging YPG. Bij de aanslag kwamen 29 mensen om het leven en raakten 61 anderen gewond.

In maart 2016 was het Seher Cagla Demir die een terreuraanslag in Ankara pleegde, waarbij 38 mensen om het leven kwamen en 125 mensen gewond raakten. Ook Seher Cagla Demir was getraind door de YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Demir zat voor haar terreurdaad lange tijd in Syrië en reed met een BMW rond waar ze een aanbetaling voor had gedaan. Uit onderzoek bleek dat het voertuig is getraceerd tot Diyarbakir, Gaziantep en Hatay, bij de regio Afrin. Mogelijk is in één van die plaatsen het mechanisme voor de bom in het voertuig gemonteerd.