Home Nieuws Burger tegen politie over buschauffeur anti-racisme betoging: “Die chauffeur wordt van de...

Burger tegen politie over buschauffeur anti-racisme betoging: “Die chauffeur wordt van de bus gehaald, ja? En anders vraag ik de jongens om dat te doen”

Vermoedelijk extreemrechtse demonstranten bij Dokkum hebben zaterdagochtend illegale wegblokkades opgeworpen op de snelweg en hielden zo anti-racisme demonstranten tegen die op weg waren naar een betoging in Dokkum.

Advertentie

De groep anti-racisme demonstranten van Kick Out Zwarte Piet en Nederland Wordt Beter werden door mensen met extreemrechtse denkbeelden tegengehouden op de A7 bij Oudehaske. Buschauffeurs moesten rond 10.00 uur vol op de remmen omdat auto’s voor hen langzamer gingen rijden en uiteindelijk midden op de snelweg stopten. De levensgevaarlijke situatie was volgens bronnen georganiseerd door extreemrechts. Zij kregen scheldpartijen te verduren en kregen te horen dat ze moesten teruggaan naar hun eigen land. Een journalist die verslag deed van de betoging werd geslagen en bedreigd.

Demonstranten in de bus hadden voorafgaand aan de Sinterklaasintocht in Dokkum toestemming om te demonstreren van de autoriteiten. Door de bewuste opstopping en het optreden van de politie dat laat op gang kwam bij de illegale en levensgevaarlijke wegblokkade duurde het even voordat de demonstranten hun weg weer konden vervolgen. Dit maal zouden zij onder politiebegeleiding naar de demonstratie worden gebracht. Volgens passagiers in de bus bracht de politie de bus echter naar een afgelegen plek waar hen medegedeeld werd dat de demonstranten geen gebruik mochten maken van hun demonstratierecht en dat hun vrijheid om te mogen betogen was opgeschort.

Journalist Kevin P. Roberson die verslag deed van de gebeurtenissen zegt dat hij bedreigd is door de demonstranten. Eén van de personen die vooraan stonden bij de wegblokkade gaat op amicale wijze om met de lokale politie en zegt: “Die chauffeur wordt van de bus gehaald, ja? En anders vraag ik de jongens om dat te doen”. De man is naar verluidt niet gearresteerd voor deze bedreiging of het bedreigen van journalist Kevin Roberson. Roberson zegt tegen DutchTurks dat hij ook is geslagen in zijn gezicht met de vlakke hand en geeft aan dat de politie ter plekke ook foto’s heeft gemaakt van demonstranten en kentekens.

De groep die haar vreedzame betogingen tegen wat zij zeggen de racistische karikatuur Zwarte Piet voeren, worden al jarenlang getreiterd en gedwarsboomd door extreemrechtse groeperingen en de overheid. Op 11 november 2016 was het PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb die een anti-racisme betoging in Rotterdam verbood en met harde hand uit elkaar liet slaan door zijn ordetroepen. Amnesty noemde het besluit onrechtmatig.

Bekijk het 30 minuten durende live-verslag van Kevin P. Roberson in onderstaande video: