“Naar aanleiding van de opgelegde avondklok in Cizre op 4 september om te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen temidden van operaties tegen terroristen in de provincie, wat druk zette op de PKK waarna om hulp werd geroepen op tv, werden er veel foto’s en informatie in omloop gebracht om het publiek te misleiden. Hierdoor ontstond er een foutief beeld van wat er gaande was in Cizre,” stelt journalist Yunus Paksoy vandaag in de Engelstalige Sabah.
Eén van de meest opvallende foto’s die volgens hem gepost werden op Twitter en die tot hevige verontwaardiging leidde, was het dode lichaam van een 2-jarige in een vriezer. Het Twitterbericht luidt: “Een klein kind gedood in Cizre in een vriezer bewaard. De Turkse staat staat niet toe om de baby te begraven”. Echter, zou het verhaal in werkelijkheid niet kloppen volgens Paksoy. Het zou volgens hem gaan om een foto uit Gaza, tijdens de laatste Israëlische aanval op Palestina.
Op een andere foto zou een hevig bloedende jonge jongen te zien zijn, die in kritieke toestand verkeert, op een tafel is gelegd en omhelst wordt door zijn moeder, met het bijschrift “De 7-jaar oude Baran Çağlı verloor zijn leven nadat hij is neergeschoten door soldaten en de politie in Cizre”. Hoewel het volgens Paksoy meerdere malen is geretweet, zou de foto niet kloppen. De foto zou afkomstig zijn van een artikel uit 2007 over de oorlog in Irak.
Op de foto boven dit artikel zou volgens Paksoy een jongen te zien zijn die zijn overleden vader, gedrenkt in bloed, omhelst. In het bijschrift van de foto staat “Ik vraag aan hen die het zich afvragen: ‘Waarom voegen deze kinderen zich bij de PKK,’ Waarom zouden ze dat niet doen?”. De foto zou in werkelijkheid niet uit Cizre, maar uit Mersin afkomstig zijn. Het verhaal bij de tragische foto zou gaan om een bloedvete tussen twee families.