Home Nieuws Der Untergang: Forum voor Democratie

Der Untergang: Forum voor Democratie

Thierry Baudet

Al enige tijd borrelt en broeit het binnen de gelederen van de partij van Thierry Baudet. De heibel in het adelaarsnest van de radicaalrechtse partij Forum voor Democratie (FvD) bereikte een dieptepunt toen enkele prominente politici binnen de partij zich tegen het leiderschap keerden. Niet het racisme, de moslimhaat of de vrouwenhaat, maar het antisemitisme en de nazisympathieën binnen de partij bleken een brug te ver.

Afgelopen weekend publiceerde Het Parool een artikel van journalisten Harm Ed Botje en Mischa Cohen waarin werd onthuld dat de voorzitter van de Baudetjugend, Freek Jansen, leden liet blijven die antisemitische en homofobe ideeën verspreidden en klokkenluiders die het extremistische gedachtegoed eerder aankaartten juist royeerde. Sterker nog, één van de antisemitische naziverheerlijkers werd zelfs gepromoveerd tot medewerker van de Tweede Kamerfractie van de partij. Het extremistische gif in de partij is niet alleen een probleem in de jeugdafdeling, maar heeft giftige vertakkingen in alle lagen van de partij. Voorman Thierry Baudet verspreidt regelmatig neonazistische omvolkingstheoriën, dineerde met de Amerikaanse racist Jared Taylor en ging op audiëntie bij de beruchte Franse antisemiet Jean Marie Le Pen om hem zijn proefschrift aan te bieden. In 2019 was het gedachtegoed van Baudet voor de pro-Israël lobbygroep CIDI, dat zich als antisemitismewaakhond presenteert, geen bezwaar om hem een podium aan te bieden bij de #KeppelOp-demonstratie van waaruit hij zijn extreemrechtse haatpropaganda verkondigde. Nu is het antisemitisme en de naziverheerlijking binnen de partij ook voor het CIDI te gortig.

Advertentie

Endlösung
Zowel Forum voor Democratie als de jeugdafdeling kondigden na de ophef aan om onderzoek te laten verrichten door notabene Paul Cliteur, één van de prominenten bij het Endlösungsdebat in De Balie. Dat viel niet in goede aarde bij andere rechtse mensen binnen de partij zoals de Amsterdamse fractievoorzitter en Senator Annabel Nanninga, die zelf ook niet vies is van antisemitische en racistische uitingen.

Stoelendans
Forum voor Democratie laat vandaag weten dat de Baudetjugend JFvD tijdelijk op afstand wordt gezet van FvD. Baudet, die de schuld van dit alles buiten zichzelf plaatst, stapt op als partijvoorzitter, maar zegt wel dat hij aan zou willen blijven als lijstduwer bij de verkiezingen. Theo Hiddema schrijft in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib dat hij zichzelf politiek arbeidsongeschikt heeft verklaard “vanwege recent opgespeelde persoonlijke omstandigheden, verband houdende met zaken als goede smaak, eigen dunk en arbeidsvreugde.” Het vertrek van Hiddema levert een bizarre stoelendans op in de Tweede Kamer. De volgende op de lijst die de zetel van Hiddema kan innemen is Susan Teunissen, die zich inmiddels heeft aangesloten bij de partij van ex-FvD’er Henk Otten. Otten zou zo doorschuiven naar de Tweede Kamer, waardoor de Eerste Kamerzetel van Otten vrijkomt voor de volgende op de lijst, Theo Hiddema.

Niet de omvolkingstheorieën van Thierry Baudet bleken uiteindelijk doorslaggevend, of het geflirt met neonazistisch gedachtegoed, zijn aanwezigheid als één van de sprekers op de IJzerwake, waar nazi’s worden geëerd, het promoten van neonazi’s via Twitter of de tal van andere racistische, moslimhatende, vrouwonvriendelijke uitspraken, maar de onwil om antisemitisme en nazi-verheerlijking binnen de partij aan te pakken.

Baudet publiceert een huilie-huilie video waarin hij de schuld bij anderen neerlegt.

Baudet komt met een verklaring waarin hij wederom de schuld buiten zichzelf plaatst.

Er heerst een gespannen sfeer in de FvD-bunker