Home Nieuws DENK wil verbod op buitenlandse financiering voor politieke partijen

DENK wil verbod op buitenlandse financiering voor politieke partijen

DEN HAAG – Kamerlid Selçuk Öztürk van DENK komt woensdag met een ‘lange arm motie’ waarin de partij voorstelt om buitenlandse financiering van Nederlandse politieke partijen te verbieden.

Advertentie

DENK baseert haar voorstel op verboden in andere landen en op een aanbeveling van de Raad van Ministers van de Raad van Europa. Om corruptie bij partijen en verkiezingscampagnes te voorkomen, moest volgens deze raad buitenlandse financiering aan banden worden gelegd.

Volgens DENK loopt Nederland een risico op dergelijke corruptie. Öztürk: “Van de PVV is het bekend dat er lijntjes zijn met financiers uit de VS. Zo is de PVV mogelijk een lange arm van buitenlandse belangengroepen. Ook bij het Oekraïne referendum was er mogelijk buitenlandse inmenging”.

Dinsdag werd nog een voorstel om Russische financiering van partijen te verbieden, behandeld in de Kamer. Öztürk eist nu dus een algeheel verbod: “Als het gaat om buitenlandse financiering van gebedshuizen is de hele Kamer in paniek over mogelijke inmenging, maar buitenlands geld voor partijen wekt nauwelijks ophef. Met mijn voorstel kunnen alle partijen laten zien of ze zelf wel of geen lange arm van buitenlandse belangengroepen zijn”.

Het voorstel zal, indien deze wordt aangenomen, een flinke financiële klap zijn voor de PVV, die voor haar financiering afhankelijk is van haatgroepen uit de Verenigde Staten en Israël.