Home Nieuws DENK wil herdenkingsmonument voor Srebrenica

DENK wil herdenkingsmonument voor Srebrenica

De politieke partij DENK wil een herdenkingsmonument voor Srebrenica in Roermond. Dat zegt de lokale fractievoorzitter Selami Coskun.

Advertentie

De fractie van DENK Roermond stelt vragen aan het college van Roermond waarin ze haar wens uitspreekt om een herdenkingsmonument te realiseren voor de slachtoffers van de genocide door Servische milities in onder andere Srebrenica, Bosnië.

DENK Roermond vindt de stad juist geschikt voor een dergelijk monument omdat Roermond één van de eerste steden in Nederland is die Bosnische vluchtelingen opvang heeft aangeboden. Roermond heeft volgens DENK een centrale rol gehad in de opvang van deze vluchtelingen. Ook vindt DENK dat Roermond vanuit haar rol als veteranenstad een geschikte plaats is, omdat ook Dutchbat soldaten die in Srebrenica waren, pijn hebben overgehouden aan het drama.

Als laatste argument stelt de politieke partij, dat er veel mensen uit voormalig Joegoslavië in- en rondom Roermond wonen.

“Als Gemeente kunnen we op zijn minst met een monument hun pijn erkennen en waar nodig hulp bieden”, aldus de Roermondse fractie van DENK.

De landelijke fractie van DENK pleitte er in 2016 al voor om een nationaal herdenkingsmonument voor Srebrenica op te richten met als doel om het leed en verdriet van Bosnische Nederlanders en Bosniërs over de hele wereld te erkennen.