Home Nieuws DENK wil dat Nederland en Turkije banden herstellen

DENK wil dat Nederland en Turkije banden herstellen

De politieke partij DENK roept de Nederlandse regering op om zich in te zetten voor het herstellen van de bilaterale betrekkingen tussen Turkije en Nederland.

Advertentie

De partij van Tunahan Kuzu, Farid Azarkan en Selcuk Ozturk, betreurt de opgelopen spanningen in aanloop naar de verkiezingen in Nederland en het referendum in Turkije en noemt het onnodig. De partij vindt dat veel Turkse Nederlanders en Nederlanders in Turkije last ondervinden in hun dagelijks leven van deze spanningen.

DENK zegt in een verklaring het volgende:
“DENK vindt het van groot belang om de 400 jaar oude betrekkingen op een positieve manier te blijven onderhouden. Tunahan Kuzu: ‘Het is van groot belang om van beide kanten een respectvolle, gelijkwaardige en realistische dialoog aan te gaan om gezamenlijke uitdagingen te kunnen oplossen. Want de slachtoffers van de huidige situatie zijn de Turkse-Nederlanders hier en Nederlanders in Turkije. Die zijn klem geraakt tussen de keiharde retoriek van Ankara versus Den Haag’.

DENK is dan ook van mening dat vertegenwoordigers van beide regeringen bij elkaar moeten komen om deze betrekkingen, op politiek, beleidsmatig, economisch, sociaal en cultureel gebied, nieuw leven in te blazen.

Tunahan Kuzu zegt in het debat over het referendum in Turkije ook dat het kabinet de keuze van de Turkse bevolking bij het referendum moet respecteren, zoals het dat ook doet bij de keuze van het Britse volk om uit de EU te stappen na het Brexit-referendum. In een tegenwerping van de SP over de eerlijkheid van de volksstemming naar aanleiding van de OVSE-verklaring, refereert Kuzu aan de schijn van partijdigheid die EU-waarnemer Andrej Hunko over zich had afgeroepen, nadat hij werd gespot met een vlag van de terreurbeweging PKK tijdens een demonstratie enkele weken daarvoor.