Home Nieuws DENK presenteert eerste gemeenteraadslid: meer politici van PvdA, GroenLinks, D66 en SP...

DENK presenteert eerste gemeenteraadslid: meer politici van PvdA, GroenLinks, D66 en SP zullen volgen

Archief: Foto DENK

De politieke beweging DENK heeft zaterdag aangekondigd dat het haar eerste raadslid installeert in de gemeenteraad van Alkmaar. Het gaat om de ex-PvdA’er Mohamed Keskin die in mei uit de lokale fractie in Alkmaar stapte, tot ongenoegen van zijn partijgenoten die erop rekenden dat hij zijn zetel zou afstaan.

Eerste gemeenteraadslid DENK

De 38-jarige Keskin stapte in mei uit de PvdA, omdat hij naar eigen zeggen niet meer kon uitleggen aan zijn achterban wat hij nog bij de PvdA deed. In een interview met het NRC in juni van dit jaar zei Keskin nog dat hij de partij niet had verlaten, maar dat de partij hem had verlaten. Hij kon zich niet meer inzetten voor een partij die de schuld voor de moeizame integratie van moslims ten onrechte neerlegt bij mensen zoals hij, een “geboren Alkmaarder” en een “echte kaaskop“, verklaarde hij tegenover de krant. Keskin sluit zich met onmiddellijke ingang aan bij DENK en wordt per direct het eerste gemeenteraadslid voor DENK in Nederland.

Advertentie

“Van Alkmaar de victorie!”

Volgens eigen zeggen heeft DENK deze aankondiging maandenlang voorbereid en is de dag waarop de aankondiging is gedaan, bewust uitgekozen. Op 8 oktober 1573 werd Alkmaar na een beleg van zeven weken ontzet toen de laatste soldaat van de Spaanse koning vertrok. De slogan “Van Alkmaar de victorie!” of “In Alkmaar begint de victorie!” werd een veelgebruikte uitdrukking, nadat het als eerste stad in de Nederlanden met succes een Spaanse belegering doorstond.

Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu verklaart tegenover DutchTurks.nl dat “In Alkmaar begint de victorie” de aftrap wordt van een maandenlang durende exodus van Statenleden en gemeenteraadsleden uit de traditioneel linkse partijen, waaronder ook leden van hun voormalige partij, de PvdA.

Mohamed Keskin wordt volgens DENK de eerste in een reeks van politici van diverse pluimage door heel Nederland die het vertrouwen kwijt zijn in hun partij, en die zich aan zullen sluiten bij DENK. Onder hen zullen volgens Ozturk en Kuzu op lokaal en provinciaal niveau vooral politici zijn van de PvdA, GroenLinks, SP en D66, zo maakt de politieke beweging bekend.

Bredere volksbeweging

Selçuk Öztürk rekent erop dat de toestroom van lokale en regionale politici uit de traditioneel linkse partijen naar DENK een opmaat zal zijn naar een bredere volksbeweging, die nu al zo’n 3.500 leden telt, en dat het voor politici die nog twijfelden of ze zich willen afsplitsen van hun partij nu ook makkelijker wordt om zich aan te sluiten bij hen.