Home Nieuws DENK-Kamerlid Öztürk: “Laat de belastingbetaler niet opdraaien voor de blunders van veelpleger...

DENK-Kamerlid Öztürk: “Laat de belastingbetaler niet opdraaien voor de blunders van veelpleger PowNed!”

Den Haag – Vorige week woensdag bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat de omroep PowNed onrechtmatig heeft gehandeld door gesprekken tussen de voormalige burgemeester van Maastricht Onno Hoes en een 20-jarige mediastudent uit te zenden en daarbij ook nog beelden en geluiden te manipuleren.

Advertentie

De rechtbank heeft PowNed veroordeeld tot het vergoeden van de materiële en immateriële schade die Onno Hoes heeft opgelopen. DENK wil dat de bestuurders van PowNed opdraaien voor deze schadevergoeding en niet de belastingbetaler. Vandaag heeft DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk hierover schriftelijke vragen gesteld aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Sander Dekker.

PowNed is reeds eerder veroordeeld tot het vergoeden van schade naar aanleiding van hun berichtgeving en kan dus gezien worden als veelpleger. Daarnaast kan PowNed naar alle waarschijnlijkheid een fikse claim van Onno Hoes tegemoet zien door onrechtmatig journalistiek handelen. Waar in de zorg en in de woningmarkt stemmen opgaan om bestuurders persoonlijk aansprakelijk te stellen voor wanbeleid, draait de belastingbetaler nu op voor de blunder van deze omroep: PowNed krijgt immers 5,6 miljoen euro aan subsidie, waarvan een substantieel gedeelte straks dreigt te gaan naar een schadeclaim van Onno Hoes, die in zijn recht staat met een claim.

De vergoeding van deze claim, welke nog precies moet worden vastgesteld, mag volgens DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk in geen geval ten koste gaan van de belastingbetaler. Öztürk: “Dominique Weesie en zijn PowNed hebben willens en wetens een burgemeester beschadigd, want de rechter stelt dat de uitzending van de door Onno Hoes gewraakte beelden geen misstanden aan het licht heeft gebracht. Door deze blunder van PowNed kan het niet zo zijn dat de belastingbetaler opdraait voor de claim. Het bestuur van PowNed moet dan ook persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de schade die Onno Hoes heeft opgelopen. Laat de heer Weesie maar die claim betalen en niet de belastingbetaler.”

Volgens Öztürk maakt de blunder van PowNed opnieuw duidelijk dat de journalistiek er goed aan zou kunnen doen om een journalistieke eed in te voeren: “Nu is het een mooi moment voor de journalistiek om de handschoen, welke eerder ook door hoogleraar Jeroen Smit werd toegeworpen, op te pakken en een journalistieke eed in te voeren. Het bestuurlijke falen bij PowNed maakt duidelijk dat er geen breed gedragen consensus is over de journalistieke werkwijze, terwijl dat juist zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van de volgende schadeclaim aan een publieke omroep waar uiteindelijk de belastingbetaler voor opdraait.”

Op de vraag van dutchturks.nl of dit betekent dat andere omroepen hun werk wel naar behoren doen, antwoordt Kamerlid Öztürk: “Er zijn andere omroepen die ook in dezelfde fouten vervallen, en juist daarom vinden wij het van belang dat de journalistieke eed die hoogleraar Jeroen Smit een jaar geleden heeft voorgesteld voor alle journalisten wordt ingevoerd”.