Home Nieuws Demonstratie honderden sympathisanten terreurbeweging PKK

Demonstratie honderden sympathisanten terreurbeweging PKK

Vandaag demonstreerden in Den Haag zo’n 500 tot 700 sympathisanten van de verboden terreurbeweging PKK, tegen bombardementen die Turkije uitvoert op bases van de terreurgroep in Noord-Irak. Turkije bombardeert tegelijkertijd ISIS in Syrië en PKK in Noord-Irak.

Advertentie

De demonstratie werd georganiseerd door Fedkom: “een overkoepelende organisatie voor Koerdische verenigingen en instellingen in Nederland”. FEDKOM wordt door veel Turken in verband gebracht met de PKK. Zo werd een PKK trainingskamp dat op last van de AIVD werd binnengevallen in 2012, met hand en tand verdedigd door de instelling.

Ook Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP was aanwezig bij de pro-PKK demonstratie, waar ze een speech hield voor een enorm portret van het kopstuk van de terreurbeweging, Abullah Öcalan. Zo is te zien op foto’s die op Twitter zijn gezet door Theo Coskun, SP raadslid te Rotterdam.

Voor zover bekend zijn er geen pro-ISIS demonstraties gehouden in Nederland tegen de bombardementen door het Turkse leger op ISIS-posities.

Turkije is het offensief tegen de PKK ruim een week geleden begonnen, nadat de PKK eenzijdig het staakt-het-vuren opzegde en aanslagen begon te plegen op Turkse militairen, politieagenten en overheidsfunctionarissen. De Koerdische Regionale Overheid in Irak verwijt de PKK een bom te hebben gelegd onder de onderhandelingen met Turkije en eist dat de terreurbeweging vertrekt uit het Koerdische deel van Irak. Eerder nog kwamen er volgens het persbureau AA 260 PKK’ers om bij luchtaanvallen op PKK-bases.

Volgens een “achtervolgingsovereenkomst” tussen Irak en Turkije is het voor beide landen mogelijk om terroristen tot 15 kilometer over de grens na te jagen. Die overeenkomst is ook volgens het lokale Koerdische bestuur geldig.