“Aboutaleb hoerenjong” scandeerde een enkeling de smakeloze opmerking als een aanklacht tegen zijn polariserende politiek nadat de PEGIDA-demonstratie werd afgelast. Het scheelde niet veel of het kwam tot een confrontatie tussen de lokale gemeenschap in Rotterdam en PEGIDA-nazi’s bij de geplande provocatieve actie nabij de Laleli moskee in Rotterdam. De varkensbarbecue voor de moskee, die in andere juist werd verboden met het oog op de openbare veiligheid, werd op het allerlaatste moment afgelast.
Moskeegangers vieren overwinning. “Aboutaleb hoerenjong” pic.twitter.com/5Wx2lE3E9h
— Gerard ten Voorde (@gerardtenvoorde) 7 juni 2018
De roekeloosheid van de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, is een teken aan de wand, dat hij er niet voor terugdeinst om mensenlevens in gevaar te brengen, zodat hij weer op schouderklopjes van rechts kan rekenen.
Aboutaleb verdedigde eerder met hand en tand het demonstratierecht van sympathisanten van de terreurgroep PKK en nu dat van neonazi’s, maar kent diezelfde vrijheden niet toe aan groepen in de samenleving die willen luisteren naar een politicus uit het buitenland of willen demonstreren tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet. Terwijl de Turkse politica door zwaarbewapende troepen werd “uitgeleid”, werden demonstranten die tegen Zwarte Piet wilden manifesteren hardhandig in een politiebus geslagen.
Nadat een grote mensenmassa zich verzamelde voor de moskee, zou de PEGIDA-demonstratie volgens berichten op het allerlaatste moment afgelast zijn door PEGIDA zelf.
Veel Turkse Nederlanders geven al jarenlang aan niet gecharmeerd te zijn van de PvdA-burgemeester. In september 2017 meldden een aantal organisaties dat ze zich verplicht voelen om mee te werken aan de grote Aboutaleb-show, omdat ze anders te maken zouden krijgen met repressie vanuit de overheid. Sommige individuen en organisaties willen de bijeenkomst aan zich voorbij laten gaan, maar zeiden bang te zijn voor represailles door de gemeente Rotterdam bij het verlenen of intrekken van vergunningen of een strenger controlebeleid. In 2016 riepen de 32 grootste Turks-Nederlandse organisaties Aboutaleb in eeen brief op tot een verbindende houding en terughoudendheid in generaliserende uitspraken. Volgens hen doet Aboutaleb er te weinig aan om de negatieve beeldvorming en polarisatie in Rotterdam tegen te gaan. Het toestaan van een varkensbarbecue voor een moskee in Rotterdam in het midden van de vastenmaand, leert ons dat Aboutaleb twee jaar later, zich niet meer inzet om polarisatie tegen te gaan, maar zich inzet om polarisatie in de hand te werken.
Ahmed Aboutaleb brengt met zijn roekeloosheid als burgemeester van Rotterdam mensenlevens in gevaar en werkt polarisatie in de hand, terwijl juist nu meer behoefte is aan verbinding. Beste Ahmed, zet je individuele politieke ambities even opzij en stop met het steunen van terreursympathisanten en neonazi’s. De samenleving heeft behoefte aan verbinding en wederzijds begrip, niet aan provocaties en stigmatisering.