Home Opinie De Palestina-placemat van Le Souq die zionisten tot waanzin dreef

De Palestina-placemat van Le Souq die zionisten tot waanzin dreef

Restaurant Le Souq in de Markthal te Rotterdam heeft roerige tijden achter de rug. Er was nogal wat ophef ontstaan over hun placemats met een wereldkaart waarop Israël ontbreekt, maar Palestina wel een plekje heeft. De reacties op Twitter bleven niet uit en mensen spraken hun verontwaardiging maar ook hun steunbetuiging uit.

Advertentie

Jan Hutten, een CDA-politicus uit Gelderland, twitterde over de placemat. ,,Een nieuw land in het Midden-Oosten? In de Markthal te Rotterdam zijn ze duidelijk over de positie van Israël. Bizar.” Hugo Lasnier reageert: „tijd voor Kamervragen, gezien de Markthal een subsidiepotje heeft/is om de multi-culti aan ons op te dringen”.

Le Souq zegt er geen politiek standpunt mee te willen afgeven, ze waren zich er niet van bewust dat de placemats als officiële wereldkaart werden bezien.
Nadia Afkir, bedrijfsleider van Le Souq zegt hierover: ,,Wij zijn een restaurant dat zich alleen bezighoudt met de smaken uit het Midden-Oosten en laten ons blijvend inspireren door verschillende keukens uit die regio waaronder de eeuwenoude Palestijnse keuken,” legt zij uit. ,,De heerlijke maqlubi en de kunefe zijn gerechten waar wij met passie van genieten. Op de placemat staan de keukens uit die landen en de daaruit voortvloeiende producten en gerechten waar wij mee werken.”

Sinds de ophef is het aantal likes op hun Facebook pagina toegenomen met zo’n duizend likes. Veel mensen hebben hun steun toegezegd en beloven het restaurant te zullen bezoeken. Ook laten mensen positieve recensies achter op hun Facebook pagina. Daarentegen zijn er ook veel reacties van mensen die wel een politieke boodschap zien in het placemat ontwerp en deze reacties liegen er niet om. Er worden zelfs zeer intimiderende opmerkingen en artikelen geplaatst. Wanneer je de discussies leest vraag je je af of het nog wel om een hapje eten gaat. Ondertussen is er een Boycot Le Souq Markthal Rotterdam Facebook Groep opgezet waarvan de aanhang negatieve recensies achterlaat op de Facebook pagina van Le Souq. Restaurant/Café Singer, gevestigd in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever te Palestina, had een aardige reactie geplaatst. Ik was geschokt te vernemen via hun Facebook pagina dat er diezelfde dag nog een brand in hun restaurant was uitgebroken.

Voorlopig ligt Le Souq niet in de goot, ze staan zelfs aanstaande zaterdag 30 en zondag 31 mei in de ‘Koopgoot’.

Le Souq


Support en deel dit artikel.