Home Economie De 100% Turkse elektrische auto EVT S1 komt eraan

De 100% Turkse elektrische auto EVT S1 komt eraan

Eén van de beste universiteiten van Turkije, Hacettepe, heeft de allereerste volledig in Turkije geproduceerde elektrische auto geproduceerd. Dat meldt de Turkse krant Sabah.

Advertentie

De auto heet “EVT S1” en is één van de meest geschikte modellen bevonden om in massaproductie te nemen. De verwachte verkoopprijs van het voertuig wordt € 37.000.

De EVT S1 is ontwikkeld in de universitair onderzoeks- en ontwikkelingszone “Teknokent” en ontworpen door een team van Teknokent ingenieurs en studenten autotechniek.

Het voertuig is reeds gepresenteerd aan de president van Turkije, Recep Tayyip Erdoğan, die ook aanwezig zal zijn bij de eerste publieke presentatie van het voertuig.

De lichte en duurzame body van de EVTS1 bestaat uit polymeer, koolstofvezel en glasvezel en verbruikt daardoor en mede door de vormgeving minder energie. Het voertuig verbruikt slechts 10 kilowatt energie per uur (kWh) tijdens het rijden van 100 kilometer met een constante snelheid van 90 km per uur. Een rit van 450 km tussen Ankara en Istanbul kan om die reden afgelegd worden voor nog geen €5,00 euro.

Specificaties Elektrische auto EVT S1:
Gewicht: 1.050 kg
0 – 100 km/u : 7,5 seconden
PK : 141
Topsnelheid: 180 km/u
Batterijcapaciteit: 35 kWh
Oplaadtijd: 10 uur of 30 minuten (versneld)
Bereik bij 90 km/u: 300 km
Versnelling: automatisch
Bagageruimte: 350 liter

De meeste onderdelen van de EVT S1 zijn geproduceerd in de Hacettepe laboratoria en de industriële zones Ivedik en Ostim in Ankara.

Het team werkt ook aan een luxueuze gezinsauto waarvan het prototype naar verwachting binnen anderhalve maand klaar zijn zijn. De eerste 1.000 EVT S1’s zullen in productie worden genomen, zodra de daarvoor benodigde vergunningen zijn afgegeven.

EVT S1 - 1