Home Nieuws Davutoğlu: “PKK, wie geeft bevel om Turkije te veranderen in Syrië en...

Davutoğlu: “PKK, wie geeft bevel om Turkije te veranderen in Syrië en Irak?”

De Turkse minister-president Ahmet Davutoğlu heeft verklaard dat PKK-leiders bevel hebben gegeven voor gewapende aanvallen op de Turkse strijdkrachten, terwijl ze in een vergadering zaten met de HDP Co-voorzitter Selahattin Demirtaş.

Advertentie

Davutoğlu maakte deze opmerkingen tijdens een ontmoeting met NGO’s uit Oost en Zuid-Oost Turkije in Ankara over de recente explosie van terreur.

“Terwijl ik nog in gesprek was met Demirtaş op 15 juli, heeft de KCK (De parapluorganisatie van de PKK) het bevel gegeven om een burgeroorlog te beginnen”, zei Davutoğlu. Hij zegt verder dat de regering ervan beschuldigd wordt om het conflict op te zoeken en gaf een tijdlijn van hoe de gebeurtenissen zich werkelijk hebben ontvouwd.

“Drie of vier dagen na de verkiezingen op 7 juni, kwam er een verklaring, “Wij alleen beslissen of er conflict is of niet, niemand kan bepalen dat wij de wapens neer leggen.” Op 9 juli autoriseerde President Erdoğan mij om een regering te vormen; op 11 juli verklaarde de KCK ‘staakt-het-vuren is voorbij’. De bomaanslag in Suruç had op dat moment nog niet plaatsgevonden. Terwijl ik met Demirtaş in gesprek was op 15 juli, heeft de KCK op hetzelfde moment het bevel gegeven om een burgeroorlog te beginnen. Op 19 juli, een dag voor de bomaanslag in Suruç, zei Cemil Bayik (KCK leider) “Bewapen jezelf en bereid je voor op een burgeroorlog.’

“Tegen wie vecht je, en met wie? In wiens naam, begin je welke oorlog? Wie heeft je het bevel gegeven? Waar komen je bevelen vandaan om Turkije te veranderen in Syrië of Irak?”, vroeg Davutoğlu.

Ondertussen verschijnen er op pro-PKK mediums dat er burgerdoden zouden zijn gevallen bij een aanval op een dorp in Noord-Irak. Turkije heeft in een persverklaring laten weten dat het betreffende bombardement niet op een dorp, zoals werd beweerd, maar op een PKK onderkomen, het Zergele kamp was. Volgens de verklaring zouden er zich in de wijde omtrek waar de bommen insloegen geen burgerdoelen bevinden. Volgens Turkije wordt het Zergele kamp gebruikt voor training en logistieke doeleinden. Volgens CNN Türk zou er ook radioverkeer zijn onderschept die erop wijzen dat de PKK-top het bevel heeft gegeven aan officieuze mediakanalen van de terreurbeweging om melding te maken van burgerdoden bij Turkse bombardementen op PKK kampen.