Home Economie D8-landen gaan in eigen valuta handelen

D8-landen gaan in eigen valuta handelen

D-8 landen werken aan een gezamenlijke betaalkaart om in eigen valuta te handelen en minder afhankelijk te worden van bijvoorbeeld de dollar. Dat kondigde de secretaris generaal van de D-8 Dato Ku Jafaar Shaari dinsdag aan.

Advertentie

Het D-8 betaalkaartproject moet de leden in de gelegenheid stellen om in hun eigen valuta te handelen. De Centrale Banken in de D-8 landen zullen volgens Shaari een valuta-handelscentrum opzetten om dit nieuwe systeem te ondersteunen. In de toekomst willen D-8 landen naar het gebruiken van een gezamenlijke valuta toewerken.

Aanleiding voor het initiatief is volgens Shaari een opmerking van de Turkse president Erdogan over waarom D-8 onderling niet handelen in hun eigen valuta. Landen die deel uitmaken van de D-8 zijn Turkije, Indonesië, Pakistan, Egypte, Maleisië, Iran, Bangladesh en Nigeria. De D-8 vertegenwoordigen in totaal 1.1 miljard mensen en hebben een gezamenlijk BBP van 3.700 miljard dollar.

De D-8 is het geesteskind van wijlen professor Necmettin Erbakan en is in 1996 opgericht om grote moslimlanden van Zuid-Oost Azië tot Afrika met elkaar te laten samenwerken met als hoofddoel sociaal-economische ontwikkeling geënt op: vrede in plaats van oorlog; coöperatie in plaats van uitbuiting; gerechtigheid in plaats van dubbele standaarden; gelijkheid in plaats van discriminatie en democratie in plaats van onderdrukking.

Necmettin Erbakan on Islamic Unity

Wijlen premier Necmettin Erbakan is altijd een vurig pleitbezorger geweest voor een islamitische eenheid op militair, economisch, politiek en cultureel vlak.

Geplaatst door DutchTurks.nl op Woensdag 24 augustus 2016