Home Nieuws D66-leider Jetten veroordeelt anti-grondwettelijk voorstel Wilders

D66-leider Jetten veroordeelt anti-grondwettelijk voorstel Wilders

Door Martine van Bemmel - Democraten 66 (D66), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57781859

D-66 leider Rob Jetten veroordeelt vandaag in niet mis te verstaanbare bewoordingen de haatzaaierij en verdeeldheid waar Geert Wilders zich aan schuldig maakt. Wilders stelde voor om het actief en passief kiesrecht van mensen met een dubbele nationaliteit te ontnemen in een poging om DENK dwars te zitten.

Geert Wilders, zelf fractieleider van de anti-grondwettelijke partij PVV, wil via een grondwetswijziging mensen met een dubbele nationaliteit hun actief en passief kiesrecht ontnemen om op die manier DENK dwars te zitten. Het voorstel is een oud-verkiezingspunt van de PVV, die ze in aanloop naar de Provinciale Verkiezingen weer van kast halen. Eerder verzette de PVV zich tegen de aanstelling van minister Kajsa Ollongren als minister vanwege haar Zweedse nationaliteit en tegen Khadija Arib als Kamervoorzitter vanwege haar Marokkaanse nationaliteit.

D-66 leider Jetten trekt een duidelijke streep en zegt dat hij geen ruimte wil bieden aan de anti-grondwettelijke voorstellen van de rechtsextremist Geert Wilders. “Voor dit soort haatzaaierij en verdeeldheid bied ik geen ruimte. Ik trek hier een streep. Ik zeg nee,” aldus Jetten in een bericht op Facebook.

Jesse klaver van Groenlinks gaf vrijdagavond ook een blijk van afkeuring via Twitter en noemt het een ‘Onzinnig voorstel’.

De volledige tekst van D-66 leider Rob Jetten:
Nederlanders beoordelen mensen niet op afkomst maar op daden.

Het telt niet waar je wieg staat, wie je ouders zijn, met welke middelen je bent geboren. Wie hier is wordt niet bevraagd op zijn verleden maar op zijn bijdrage aan de toekomst.

Dat is de kracht van onze samenleving. We zijn trots op Eva Jinek, de Nederlands-Amerikaanse spraakmaakster.

We zijn trots op de Argentijnse Máxima die ons koningshuis heeft verrijkt.

En we zijn trots op Khadija Arib, voorzitster van onze nationale vergaderzaal.

Dat past ook bij ons Nederland. Eén van de gelukkigste landen in de wereld, omdat we open staan voor wat de wereld te bieden heeft.

De Romeinen gaven ons infrastructuur.
De Fransen gaven ons wetten.
De Britten, Polen, Canadezen en de Amerikanen gaven ons de vrijheid.
En de Turken en Marokkanen gaven ons een nieuw fundament onder onze naoorlogse economie.

Daarom is het voorstel van Wilders om het stemrecht af te pakken van mensen met een dubbele nationaliteit niet alleen onsmakelijk. Het is onnederlands.

Voor dit soort haatzaaierij en verdeeldheid bied ik geen ruimte.
Ik trek hier een streep.
Ik zeg nee.”

Nederlanders beoordelen mensen niet op afkomst maar op daden. Het telt niet waar je wieg staat, wie je ouders zijn,…

Geplaatst door Rob Jetten op Vrijdag 15 februari 2019

Abel Herzberglezing minister Sigrid Kaag: op het kabaal van de stem van de angst voor de ander, kan stilte niet het antwoord zijn