Home Nieuws D66, ChristenUnie, CDA en VVD willen Armeense kwestie genocide noemen

D66, ChristenUnie, CDA en VVD willen Armeense kwestie genocide noemen

D66, ChristenUnie, CDA en VVD willen Armeense kwestie genocide noemen

Coalitiepartners D66, ChristenUnie, CDA en VVD willen de Armeense kwestie aanduiden als een genocide. Onder aanvoering van christenfundamentalist Joel Voordewind, die zich al jaren actief inzet om de kwestie te politiseren, willen de regeringspartijen uitspreken dat er sprake is van een genocide.

Advertentie

De gevoelige discussie speelt al jaren en onder aanvoering van ChristenUnie-Kamerlid Voordewind willen de regeringspartijen nu uitspreken dat er sprake is van genocide. Vermoedelijk krijgen ze steun van een brede Kamermeerderheid. De Kamer gaat niet zover om ook het kabinet te vragen de term over te nemen. Wel wil de anti-Turkije coalitie het kabinet vragen om voor het eerst een bewindspersoon af te vaardigen naar de herdenking in Yerevan.

Het kabinet spreekt nu nog van de kwestie van de Armeense genocide.

Eerder was het de extreemrechtse partij PVV die een politiek slaatje uit de Armeense kwestie wilde slaan. Toen nog geholpen door de nationalistisch Socialistische Partij en GroenLinks, die met het Kamerlidmaatschap van Zihni Ozdil steeds verder tegen de PVV aanschuurt. De motie van de PVV haalde geen meerderheid, maar kon op steun rekenen van SP, GroenLinks, FvD, 50Plus, SGP en de PvdD.

Turkije erkent bij monde van de Turkse president Erdogan dat er gruweldaden hebben plaatsgevonden in en rondom de Eerste Wereldoorlog, maar ziet de gebeurtenissen niet als een genocide. De moordpartijen worden gezien als een bijkomstigheid van de Eerste Wereldoorlog waarbij chaos ervoor zorgde dat langstaande rivaliteiten tussen Koerdische, Assyrische, Armeense, Arabische, Turkse, Alevitische, Soennitische en andere stammen bloederig werden uitgevochten. Als minderheden dolven vooral Armeniërs en Assyriërs hierbij het onderspit. Een voorbeeld daarvan is de totale vernietiging van de Koerdische Mazrik-stam door Armeense milities.