Home Opinie Cultureel verzet is de levensadem van Palestina

Cultureel verzet is de levensadem van Palestina

‘Mawtini’ wordt gezien als het volkslied van Palestina. Ibrahim Touqan schreef het tijdens de Palestijnse opstand tegen de Britten tussen 1936 en 1939. Veel jonge mensen zullen het verhaal van deze opstand niet kennen, maar we kennen wel Mawtini. En Mawtini vertelt ons dat verhaal. Luister maar naar de woorden:

“We zijn eerder bereid te drinken van de dood dan te leven als slaven voor de vijand.”

Deze woorden hielden het moraal hoog tijdens de verschillende Intifada’s omdat ze de herinnering oproepen van een heldhaftige strijd tegen onderdrukking. Dit is cultureel verzet in haar puurste vorm. Deze woorden hebben generaties achter elkaar gevoed met trots en liefde voor Palestina, ook degenen in de diaspora die fysiek zo ver verwijderd zijn van hun ‘Watan’, hun land.

Het is dan ook geen toeval dat Mawtini, hoewel geschreven door een Palestijn en gecomponeerd door een Libanees, nu het volkslied is van Irak: de Irakezen vochten in Thawrat al ‘Ishrin (de revolutie van 1920) ook tegen de Britse koloniale bezetter.

Deze verhalen zijn belangrijk en we moeten ze doorvertellen aan de jonge mensen die hier opgroeien. En daarvoor hoeven we echt niet in stoffige geschiedenisboeken te duiken. Deze kennis zit namelijk in het DNA van de Palestijnse culturele erfenis: in de tonen van de ‘ud (Arabisch muziekinstrument), de woorden van Mahmoud Darwish, in de stof van de Kufiya en de Palestijnse jurk, in de geuren van de Palestijnse keuken.

Het grote verhaal ontbreekt bij veel mensen, zeker als je opgroeit in een land waar je alleen een Eurocentrische versie van de geschiedenis onderwezen krijgt op de scholen. Maar deze culturele uitingen bevatten allemaal sporen van die geschiedenis en zijn daarmee de puzzelstukjes die samen Palestina vormen. En dit is eigenlijk wat het idee van Palestina in leven houdt. Want wat anders is Palestina, dan de gedeelde taal en symbolen, de gedeelde geuren, kleuren, concepten en culturele uitingen die gedeelde gevoelens oproepen bij Palestijnen van Gaza tot Beirut, van Vlaardingen tot de VS? Dit is wat de harten van alle Palestijnen met elkaar verbindt en ze bij elkaar houdt als een volk.

De vijand weet dit. En daarom omvat de zionistische aanval op Palestina meer dan alleen fysieke vernietiging. Daar nemen ze geen genoegen mee. Ze willen het idee van Palestina uitwissen. Dat was het motief achter de Nakba. Het is om die reden dat ze de olijfbomen vernietigen die getuige zijn geweest van deze geschiedenis. Ze zijn bang voor de bomen. Ze zijn ook bang voor een stuk stof, daarom willen ze de Palestijnse vlag verbieden.

Is dit die machtige vijand? ‘Israël’ heeft een van de machtigste legers ter wereld en beschikt over een nucleair arsenaal. En toch voelt ‘Israël’ zich zelfs bedreigd door Hummus.. daarom stelen de kolonisten naast het land ook de Palestijnse cuisine.

Het is duidelijk dat we te maken hebben met een miezerig en bang regime dat zich uit onzekerheid tot op het bot bewapend. Ze zijn de gevangenen van hun eigen paranoia. Alleen mensen die weten dat ze moreel bankroet zijn kunnen zich bedreigd voelen door het woord Palestina. En dat woord resoneert wereldwijd luider en luider.

Palestina is dus niet alleen een verhaal van tragedie en haar culturele erfenis vraagt echt niet van ons om in het verleden te leven. Integendeel, al deze culturele expressie vraagt van ons om te dansen, te zingen en te strijden. Want de boodschap die deze tragedie overstemt is die van liefde en opoffering omwille van het leven.