Home Nieuws Couppleger Abdel Fattah al-Sisi kan tot 2034 aanblijven als president Egypte

Couppleger Abdel Fattah al-Sisi kan tot 2034 aanblijven als president Egypte

al-Sisi
De Egyptische couppleger en Dictator Abdul Fatah al-Sisi

De Egyptische coupgeneraal Abdel Fattah Al-Sisi kan volgens de grondwet twee termijnen van vier jaar dienen als president, maar het parlement in Egypte dat wordt gedomineerd door partijen die trouw zijn aan het Sisi-regime, is van plan om de grondwet aan te passen. Daardoor is het mogelijk dat Sisi tot 2034 aan de macht kan blijven.

Advertentie

Abdel Fattah Al-Sisi greep met een gewelddadige coup en massaslachtingen onder vreedzame betogers de macht in Egypte van de democratisch gekozen Mohammad Morsi die in 2013 werd afgezet. In 2014 stelde coupgeneraal Abdel Fattah al-Sisi zich ‘verkiesbaar’ voor het presidentschap en werd herkozen. De hoge vertegenwoordiger van de EU, Catherine Ashton, noemde de stap van Sisi destijds moedig.

Aanstaande zondag dienen parlementariërs een voorstel in voor het wijzigen van de grondwet zodat de ambtstermijn van de president wordt verhoogd van 4 jaar naar 6 jaar. Daarmee zou de eerdere herverkiezing van Sisi in 2018 niet zijn laatste zijn en mag hij in 2022 nog twee termijnen van 6 jaar eraan vastplakken en tot 2034 aanblijven. In de grondwetswijziging wordt ook een Senaat opgericht die voor één derde wordt aangewezen door de president, worden hooggeplaatste rechters direct aangewezen door de president en krijgt het leger de rol van ‘beschermer van de grondwet en de democratie’.

EU-landen helpen couppleger Sisi in het zadel

Westerse landen die nu in de rij staan om de Amerikaanse couppoging in Venezuela te ondersteunen onder het mom van democratie, hebben de afgelopen jaren het regime van de gewelddadige couppleger Abdel Fatah Al-Sisi steviger in het zadel geholpen. In 2016 en 2017 hielp Frankrijk Egypte aan een IMF-lening van €12 miljard en sloot het een deal ter waarde van €5 miljard voor de verkoop van Rafale gevechtsvliegtuigen. Het Britse aardoliebedrijf BP kondigde een investering van €13 miljard in de gassector aan tot 2020 en sloot tegelijkertijd een overeenkomst met Frankrijk, Duitsland, de EU en de European Investment Bank voor een windmolenpark ter waarde van €345 miljoen. Frankrijk tekende nog een overeenkomst met Egypte voor een investering in de Energie infrastructuur ter waarde van €889 miljoen, terwijl de Wereldbank een lening overmaakte van € 1 miljard. Ook het Italiaanse bedrijf ENI investeerde samen met het Britse BP en het Franse Total zo’n € 250 miljoen in Egypte. De EU kondigde in 2016 en 2017 steun aan voor Egypte ter waarde van €1.09 miljard.

Abdel Fattah Al-Sisi spande zich onlangs samen met de Israëlische premier Netanyahu in om de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman te beschermen, die als één van de hoofdverantwoordelijken wordt beschouwd voor het laten vermoorden en in stukken hakken van journalist Jamal Khashoggi door een Saudisch doodseskader. Sisi belde samen met Netanyahu de Amerikaanse president op om hem te vragen bin Salman te beschermen voor de gevolgen van de moord.