Home Nieuws Corrado Augias levert Franse onderscheiding in na eren dictator Sisi door Macron

Corrado Augias levert Franse onderscheiding in na eren dictator Sisi door Macron

Corrado Augias, Sisi, Macron

De 85-jarige Italiaanse journalist Corrado Augias die in 2007 de hoge Franse onderscheiding Légion d’Honneur kreeg uitgereikt, heeft besloten om zijn onderscheiding in te leveren nu de Franse president Macron de onderscheiding ook heeft uitgereikt aan de Egyptische couppleger en dictator Abdel Fattah Al-Sisi.

Augias houdt Sisi verantwoordelijk voor gruweldaden en noemt hem een medeplichtige van criminelen. Augias kondigde in de Italiaanse krant La Repubblica aan dat hij op maandag 14 december met een zwaar hart zal togen naar de Franse ambassade om zijn onderscheiding in te leveren. Maandagmiddag verklaarde hij in een videoboodschap de onderscheiding ingeleverd te hebben.

Advertentie

De Franse president Macron had het Legion van Eer niet mogen toekennen aan een staatshoofd die medeplichtig is geweest aan gruwelijke misdaden. Hij doelt daarmee specifiek op de zaak van Giulio Regeni, de Italiaanse student die in 2016 werd ontvoerd in Caïro en wiens levenloze en verminkte lichaam dagen later werd teruggevonden in één van de buitenwijken van Caïro. Egypte heeft een onderzoek naar de dood altijd tegengewerkt en naar verluidt zelfs geprobeerd om de Italiaanse onderzoekers te misleiden. Nu, vier jaar later, bereidt de militaire junta in Egypte zich voor om vier hooggeplaatste militairen, waaronder een generaal, te berechten voor de dood van de Italiaanse student. De moord leidde de afgelopen jaren tot verslechterende diplomatieke betrekkingen tussen Italië en Egypte. Ook de arrestatie van de Egyptisch-Italiaanse student Patrick Zaki, speelt die diplomatieke relatie parten.

Macron ligt al geruime tijd onder vuur door het vervolgen van moslims in zijn eigen land, het aanpappen met en bewapenen van dictatoren en het proberen omver te werpen van de door de VN erkende regering van Libië door steun te verlenen aan een gewelddadige krijgsheer.

Augias geeft een verklaring voor de Franse ambassade nadat hij zijn onderscheiding heeft ingeleverd.