Home Nieuws Coronavirus aangetroffen in rioolwater, kraanwater zou schoon moeten zijn

Coronavirus aangetroffen in rioolwater, kraanwater zou schoon moeten zijn

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het nieuwe type coronavirus aangetroffen in Nederlands rioolwater. De besmetting zou komen doordat sommige patiënten die besmet zijn met COVID-19 het virus in de ontlasting hebben. Afvalwatermedewerkers zouden beschermd zijn tegen het virus als zij zich houden aan de hygiënevoorschriften.

Advertentie

Het virus is aangetroffen in afvalwater in Amsterdam, Tilburg en bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie dat ook het afvalwater afkomstig van Loon op Zand zuivert. Medewerkers die met afvalwater werken moeten direct contact met en het inslikken en/of inademen van nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen. Denk aan beschermende buitenkleding, handschoenen, laarzen, veiligheidsbril, masker en/of gezichtsbescherming-FFP3.

Het RIVM meldt dat er tot nu toe geen coronavirus is gevonden in Nederlands kraanwater. “Er is in Nederland strenge wetgeving om de veiligheid van drinkwater te bewaken. Daarbij wordt rekening gehouden met virussen en het zou ons beschermen tegen COVID-19,” aldus het RIVM.

Brabant Water wijst mensen erop dat ze nu niet massaal flessen water hoeven in te slaan en zegt dat rioolwater geen invloed heeft op de kwaliteit van ons drinkwater. “Er is namelijk geen relatie tussen het afvalwater afkomstig uit de rioolwaterzuivering en het drinkwater. Dit zijn twee gescheiden waterstromen. Het is niet nodig om een voorraad flessenwater te kopen,” aldus Brabant Water tegenover het Omroep Brabant.