Home Nieuws Condoleances president Erdogan aan nabestaanden Armeense slachtoffers WW1

Condoleances president Erdogan aan nabestaanden Armeense slachtoffers WW1

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag een verklaring naar buiten gebracht met betrekking tot de gebeurtenissen in 1915, waarin hij zijn condoleances overbrengt aan de kleinkinderen van de Ottomaanse Armenen, die zijn overleden tijdens gewelddadigheden tussen verschillende bevolkingsgroepen in Anatolië tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Advertentie

Erdogan’s boodschap werd voorgelezen tijdens een religieuze ceremonie op het Armeense patriarchaat in Istanbul.

“Dit jaar, betuig ik nogmaals respect aan de Ottomaanse Armenen die hun leven hebben verloren in moeilijke omstandigheden tijdens de Eerste Wereldoorlog en breng ik mijn condoleances over aan hun nabestaanden,” zei de president.

Turkije verwerpt beschuldigingen van volkerenmoord, maar erkent dat er aan beide kanten slachtoffers zijn gevallen tijdens de gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog. Volgens de Turkse president delen Turken en Armeniërs een gemeenschappelijke cultuur en geschiedenis als twee oude naties van deze regio.

“Het is onze gemeenschappelijke doelstelling voor deze twee volkeren, die het verdriet en geluk eeuwen lang hebben gedeeld, om de wonden uit het verleden te helen en het versterken van banden tussen mensen,” zei hij.

Erdogan zegt dat Turkije vastbesloten is om inspanningen te verrichten voor het behouden van de herinnering aan de Ottomaanse Armeniërs en het Armeense culturele erfgoed en wijst op historische hervormingen en de vele stappen die in de afgelopen 14 jaren zijn gezet door Turkije. Ook benadrukte de Turkse president dat Turkije de vrede, veiligheid en het geluk van de Armeense gemeenschap als belangrijk beschouwt.

“We hebben geen tolerantie voor het vervreemden en uitsluiten van onze Armeense burgers, noch accepteren we dat een enkele Armeen zich tweederangs burger voelt,” zei Erdogan.

Volgens Turkije vonden veel Armenen de dood in Oost-Anatolië in 1915 nadat sommigen de kant kozen van de binnenvallende Russen en rebelleerden tegen Ottomaanse soldaten en burgers. Een gedwongen relocatie van Armenen binnen Ottomaanse landsgrenzen resulteerde in de tragische gebeurtenissen die door Turkije worden aangeduid als de Armeense kwestie.

Anadolu Agency / DutchTurks