Home Opinie Column – “Landelijke PvdA doet aan belangenbehartiging Tel Aviv?”

Column – “Landelijke PvdA doet aan belangenbehartiging Tel Aviv?”

Van een onzer redacteuren – Als we het Parool moeten geloven, is er rumoer in de gelederen van de “landelijke PvdA” naar aanleiding van de afwijzing van een stedenband met Tel Aviv door het stadsbestuur in Amsterdam. Complete onzin natuurlijk. Je reinste framing van een ooit eervol verzetsblad.

“Landelijke PvdA snapt de fractie in Amsterdam niet”, kopt de krant die ook Breivik-verheerlijker Holman als columnist heeft. De landelijke PvdA in kwestie, althans volgens deze krantenkop, is driekoppig:

1. Jacques Monasch, die stond te juichen op het Maidan-plein om een coup in Oekraïne, waar uiteindelijk Neo-nazi’s in het machtscentrum plaatsnamen. Hij tweette gisteren “Amsterdam, ga je schamen” en werd geretweet door onder andere, komt ie hé: Ronny Naftaniel (ex-CIDI directeur), Bart Vink (raadslid D66 Amsterdam), Theodor Holman (Breivik-verheerlijker), Jan Paternotte (fractievoorzitter D66 Amsterdam) en Meltem Kaya (raadslid D66 Amsterdam). Even een reminder waar we Jacques Monasch onder andere van kennen:
Monaschje
2. Harry van den Berg zegt dat hij “zeer, zeer teleurgesteld is” en je dit als een “vorm van boycot” kunt beschouwen. Harry was in de jaren zeventig en tachtig als Tweede Kamerlid buitenlandspecialist voor de PvdA. Hij bekommerde zich vooral om joden die gediscrimineerd werden in de Arabische wereld en joden in Rusland die, zoals we allen weten, massaal naar Israël worden gehaald en vaak in Palestina op de Westelijke Jordaanoever in illegale nederzettingen worden geplaatst. De man trad af na dubieuze transacties in aandelen Fokker. In het verleden was hij medewerker van bovengenoemd dagblad en adviseur van het Israëlische bedrijf Elbit Systems. Elbit maakt tegenwoordig militaire drones, waarvan het aangepaste Hermes 900 model (Kochav) tijdens het bloedbad in Gaza in 2014 voor het eerst werd gebruikt. Gaza fungeert dus als een de facto oefenterrein voor Israëls defensie-industrie en Harry adviseerde ze.

3. Robbert Baruch, voormalig kandidaat voor het PvdA lijsttrekkerschap voor de Europese verkiezingen, die wel-niet-wel-niet-wel-niet voor de Israëlische militaire industrie heeft gewerkt. Zelf zou hij gezegd hebben dat hij Israëli Aircraft Industries op zijn klantenlijst gezet heeft voor de vorm, maar dat hij geen daadwerkelijke arbeid verricht zou hebben. Het bedrijf is is medemogelijkmaker van het door de Amerikanen gefinancierde Iron Dome. Verder: de man die betoogde dat een verhoging van de status van Palestijnen onvruchtbaar zou zijn, maar evengoed schrijft hij ook op een rechtse blog (dat op de rand van de financiele afgrond schijnt te staan) over vermeend antisemitisme en wat de proportionele reactie daarop hoort te zijn. Zelf brengt hij geen nuance aan in zijn kwalificaties van mensen met morele bezwaren tegen een stedenband met Tel Aviv. Hij noemt iedereen die tegen is, knettergek. Daarnaast pleit Baruch ervoor dat Amsterdam ook een stedenband aan zou moeten gaan met “Jeruzalem, omdat dat de hoofdstad van Israël is”, wetende dat Israël internationale verdragen schendt in Jeruzalem gebruikt hij ongegeneerd zijn fifteen minutes of fame om een dergelijke provocerende uitspraak te doen.

Landelijke PvdA? I don’t think so. Kunnen we concluderen dat het Parool, ooit een verzetsblad met allure is verworden tot een spreekbuis van de Israëllobby? Oordeel zelf.


Waardeer je ons vrijwilligerswerk en wil je het medium DutchTurks.nl helpen groeien? Overweeg dan een kleine gift op NL66 INGB0006 1823 88 ten name van Stichting DutchTurks (Swift/BIC: INGBNL2A).