Home Opinie CLOSEREAD: de onwaarheden van de NOS over Turkije

CLOSEREAD: de onwaarheden van de NOS over Turkije

De NOS heeft zondagavond een artikel op haar website gepubliceerd waarin wordt gesproken over een aangekondigde aanval op een “Koerdische enclave” in Syrië. Het artikel is doorspekt met propaganda en een staatsnieuwszender onwaardig. Een closeread:

Advertentie

Laten we allereerst de eerste alinea ontleden:

“President Erdogan zegt dat zijn leger binnen een paar dagen de aanval inzet op Afrin, een Koerdische enclave in het noorden van Syrië.”

Technisch gezien is de Turkse president de opperbevelhebber van het Turks leger, maar het zou voor een medium als de NOS accurater zijn om te spreken van ‘Het Turks leger’ in plaats van ‘zijn leger’. We spreken ook niet van het leger van Bush, Blair en Balkenende, als we het hebben over Amerikaanse troepen die Irak in chaos hebben gestort.

We vervolgen het artikel met de volgende curieuze zin:

“Hij zegt dat de Syrische Koerden nauwe banden hebben met de PKK en dat ze samen verantwoordelijk zijn voor terreurdaden in het zuidoosten van Turkije.”

De zinsnede “Hij zegt dat de Syrische Koerden nauwe banden hebben met de PKK” suggereert dat het hier gaat om de persoonlijke mening van de Turkse president. Uit talloze onderzoeken en observaties blijkt dat de YPG organische banden heeft met de terreurbeweging PKK. De YPG, dat later is omgedoopt tot SDF door de Amerikanen, om te kunnen zeggen dat de SDF geen onderdeel is van de PKK, valt hiërarchisch onder de command structure van de terreurbeweging PKK. In een interview met de Wall Street Journal geeft één van de YPG-terroristen toe dat het één en dezelfde beweging is: ““It’s all PKK but different branches,” Ms. Ruken said, clad in fatigues in her encampment atop Sinjar Mountain this spring as a battle with Islamic State fighters raged less than a mile away at the mountain’s base. “Sometimes I’m a PKK, sometimes I’m a PJAK, sometimes I’m a YPG. It doesn’t really matter. They are all members of the PKK.”. De PYD, de politieke tak van de terreurbeweging PKK in Syrië en overkoepelend orgaan van de YPG, die onlangs een conferentie in Nederland kon organiseren, werd zelfs door het Amerikaanse Centrum voor Contraterrorisme (NCTC) gezien als een afdeling van de PKK. Uit het wetenschappelijk onderzoek “Dead Men Tell no Lies” dat door de NAVO geaccrediteerde Centre of Excellence Defence Against Terrorism Report is uitgevoerd blijkt dat de PKK verschillende groeperingen aanstuurt, zoals de YPG in Syrië, die zich in Europa presenteren als een democratisch alternatief voor de regio. Uit het onderzoek blijkt dat veel van de op papier gesneuvelde YPG’ers, in feite afkomstig zijn van de terreurbeweging PKK en dat de YPG de facto wordt bestuurd door de PKK-top.

De zinsnede “Het zegt dat… ze samen verantwoordelijk zijn voor terreurdaden in het zuidoosten van Turkije” suggereert wederom dat het hier gaat om de persoonlijke mening van de Turkse president Erdogan. Het is een feit dat ook de PKK opereert vanuit Syrië. Één van de zelfmoordterroristen van de PKK, Seher Cagla Demir, verantwoordelijk voor een zelfmoordaanslag in Ankara waarbij 37 mensen om het leven kwamen, is getraind door de terreurbeweging YPG in Syrië. Door de Kameleonstrategie van de PKK wordt die aanslag toegekend aan de PKK-splinterbeweging TAK, terwijl Demir gebruik maakte van de infrastructuur en trainingen van de PKK en YPG.

Ook de volgende zin in het NOS-artikel springt in het oog:

“Het is Turkije al een tijd een doorn in het oog dat de VS in de strijd tegen IS samenwerkt met Syrische Koerden.”

Het is Turkije geen doorn in het oog dat de VS in de strijd tegen IS samenwerkt met Syrische Koerden of überhaupt met Koerden. Tot voor kort was het Turkije die duizenden Koerden in Irak heeft getraind in de strijd tegen ISIS. Het is Turkije een doorn in het oog dat de Amerikanen in de strijd tegen IS kiezen voor een bijkantoor van de terreurbeweging PKK, die verantwoordelijk is voor meer dan 40.000 doden in Turkije sinds de opkomst van de tereurgroep.

De NOS schrijft verder:

“Verder wordt samen met Syrische milities gewerkt aan de oprichting van een grensmacht van 30.000 man. Turkije is daar woedend over, omdat die milities worden gedomineerd door Koerdische strijders.”

Turkije is niet woedend over de oprichting van een grensmacht die gedomineerd wordt door Koerdische strijders, maar om het feit dat deze grensmacht, evenals de SDF onderdeel is van een Kameleonstrategie om de terreurbeweging PKK te legitimeren. Turkije werkt al jaren samen met Koerdische groepen in Syrië en Irak. Het is de steun van de NAVO-partners van Turkije aan de terreurbeweging PKK die in Turkije dood en verderf zaaien die niet alleen Erdogan, maar alle Turken een doorn in het oog is.

Het artikel op de NOS verdient een ernstige revisie, omdat het zowel inhoudelijk als contextueel onjuistheden en tekortkomingen bevat.

– Het oorspronkelijke artikel vind je HIER opgeslagen via Wayback Machine.
– Het artikel op de NOS website vind je HIER.