Home Nieuws Çiftlik Bank eigenaar (27) spoorloos met 100 miljoen EURO na massale ponzi...

Çiftlik Bank eigenaar (27) spoorloos met 100 miljoen EURO na massale ponzi scheme

Hij beloofde veel, liet tienduizenden mensen investeren in zijn ‘Çiftlik bank’ (Boerderij bank) en ging er toen vandoor met 500 miljoen lira, zo’n 100 miljoen EURO. De 27-jarige Mehmet Aydin zou onder andere de grootste veehouderij van Europa bouwen in Turkije. In plaats daarvan vertrok hij met de noorderzon.

Advertentie

Mehmet Aydin, een softwareontwikkelaar van beroep, begon Çiftlik Bank in 2016 aanvankelijk als een online spel waarmee hij veel geld verdiende. Na een klein half jaartje kon hij met zijn verdiende geld een veehouderij openen in Bursa-Inegöl met een capaciteit van 250 runderen. In Manisa zette hij vervolgens een fabriek op waar maandelijks 1.500.000 eieren werden geproduceerd. Later volgden de honing en zuivelbranche en hij ging zelfs de bitcoinmining-business in.

Het bedrijf werd al langere tijd beschuldigt van ponzifraude, een methode waarbij een hoog rendement wordt gegarandeerd aan mensen die deelnemen, maar deze rendementen betaald worden uit de inleg van nieuwe klanten, en werd al geruime tijd onderzocht door de Turkse autoriteiten. Het bedrijf verklaarde in januari dat het geen nieuwe leden meer aannam, omdat het de tijd wou nemen om aan te tonen dat deze aantijgingen vals waren.

Uit een rapport van SPK (Capital Markets Board of Turkey) blijkt dat Çiftlik Bank 511 miljoen EURO heeft laten investeren door 77.843 mensen, 62.877 mensen zouden een bedrag van 393,3 miljoen Turkse Lira uitbetaald hebben gekregen, terwijl een bedrag van 113,4 miljoen Lira is overgemaakt naar een bankrekening op Cyprus van Mehmet Aydin en zijn inmiddels ex-vrouw Sila Aydin. Aydin verklaarde dat ze in januari 2018 is gescheiden van Mehmet Aydin. Volgens een verklaring van de ex-vrouw heeft Mehmet Aydin ook bedrijven in het buitenland waar een bedrag van 40 miljoen Turks lira naar is overgemaakt. Daarnaast zouden er via diverse girale betalingen nog eens 120 miljoen Turkse Lira overgeboekt zijn naar rekeningen op Cyprus.

Volgens geruchten is de 27-jarige oplichter Turkije inmiddels ontvlucht samen met zijn broer Fatih Aydin. Het tweetal zou via Dubai naar Uruguay zijn gevlucht.

Gedupeerden van de ponzifraude verzamelden zich bij vestigingen van het bedrijf waar ook runderen staan. De politie heeft veiligheidsmaatregelen getroffen en dierenartsen onderzoeken de gezondheid van de dieren die zich in de bedrijven van Çiftlik Bank bevinden.

Çiftlik Bank werd met een reclame zelfs door de populaire talkshow Beyaz Show aangeraden.

Çiftlik Bank investeerde een maand geleden ook in een Bitcoin Farm

Çiftlik Bank speelde in op nationalistische gevoelens en gebruikte daarvoor de stichter van de Turkse Republiek Mustafa Kemal Atatürk.

Çiftlik Bank speelde voor zijn ponzi-fraude ook in op religieuze en cultuurhistorische sentimenten.