Home Opinie CIA sloopt democratie wereldwijd sinds 1953

CIA sloopt democratie wereldwijd sinds 1953

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft over de gehele wereld ongewenste regeringen omvergeworpen met staatsgrepen en vervangen door militaire junta’s of marionettenregeringen. Het Turkse publiek zet vraagtekens bij de vermeende rol van de CIA bij de mislukte poging tot een staatsgreep in Turkije.

Oh, dit was absoluut niet professioneel uitgevoerd. Ik ben eerder betrokken geweest bij coups,” zei voormalig CIA-officier Robert Baer op CNN op de avond van de coup in Turkije. “Ze hadden CNN Turk moeten bezetten en uit de lucht halen in de eerste minuten; de radio-stations, sociale media en internet. Zelfs als ze Erdogan niet arresteerden, hadden ze dat allemaal al moeten doen in het begin,” voegde hij eraan toe.

Advertentie

Het is geen geheim dat de CIA militaire coups heeft geassisteerd in veel buitenlandse democratieën. De organisatie geeft vaak, meestal op de verjaardagen van coups, geheime documenten vrij uit de archieven over CIA’s betrokkenheid bij die coups.

Volgens die documenten, verschillen  de redenen voor het steunen van die militaire coups van land tot land. In het algemeen werden regeringen die werkten aan het nationaliseren van hun economieën het doelwit van die junta’s, op hun plaats geholpen door CIA-geassisteerde coups. De eerste stappen van die marionettenregeringen waren vaak het herstellen van het economisch beleid. Ook politici die als communistisch werden bestempeld na samenwerking met de Sovjets, werden slachtoffers van militaire coups.

IRAN
Mohammed Mossadegh, de premier van Iran die de Iraanse olie-industrie nationaliseerde en buitenlandse vertegenwoordigers van corporaties uit zijn land wees, was het eerste “bekende” slachtoffer van de CIA. De democratisch gekozen regering werd in 1953 omvergeworpen in een coup georkestreerd door de CIA. De coup was bedoeld om de positie van de Iraanse monarch Mohammad Reza Pahlavi te versterken. Pahlavi veranderde Iran in een vijandige bufferzone tegen Sovjet-uitbreiding in het Midden Oosten. Op de 60e verjaardag van de coup, op 19 augustus 2013, gaf de CIA documenten vrij waarin stond dat de coup was opgezet door de CIA. Uit de documenten blijkt niet alleen dat de rol van de CIA beperkt bleef tot het orkestreren van de coup, maar dat de CIA betrokken was bij iedere fase in het proces, zoals pro-coup propaganda en bij omkoping van politici en militairen van hogere rangen.

De Iraanse premier Mohammed Mossadegh

GUATEMALA
Een jaar later, aan de andere kant van de wereld in Guatemala, begon de CIA operaties om de democratisch gekozen regering van Jacobo Arbenz omver te werpen. Luitenant-colonel Carlos Castillo Armas verving de regering met een militaire dictatuur en werd de eerste dictator in een serie van door de VS gesteunde dictatoren die het land bestuurden. De operatie markeerde het begin van een 40 jaar lang durende burgeroorlog die aan 200.000 mensen het leven kostten, waarvan het merendeel bestond uit inheemse stammen. In 1999, na 45 jaar staat van beleg, maakte de Amerikaanse president Bill Clinton excuses voor de wreedheden die begaan zijn, door de door Amerika gesteunde militaire dictaturen. De CIA heeft documenten vrijgegeven waaruit de rol van de organisatie in de Guatemalaanse coup is gebleken.

De Braziliaanse president Joao Goulart

BRAZILIË
Na 1960, begon de CIA op een agressieve manier de politieke omgeving in zijn eigen “achtertuin”, in Latijns Amerika, vorm te geven. In 1964 werd de democratisch gekozen regering van linkse signatuur van de Brazilaanse president Joao Goulart omvergeworpen door een CIA-gesteunde coup en vervangen door een militaire junta geleid door generaal Castelo Branco, die de eerste moordeskaders van Zuid-Amerika oprichtte. Volgens documenten zou de voormalige president Lyndon Johnson erop aangedrongen hebben om “Iedere stap te zetten” die ervoor nodig was om het omverwerpen van Goulart te ondersteunen. Met de hulp van de geheime inlichtingendiensten, maakte het land één van de meest bloedige periodes uit haar geschiedenis mee over een periode van twee decennia die daarop volgden, terwijl doodseskaders vermeende communisten terroriseerden in het land.

De Chileense president Salvador Allende

CHILI
In 1973 was het de beurt aan Chili. Het verhaal is in veel opzichten gelijk aan dat van Brazilië. Daar was het de democratisch gekozen leider Salvador Allende wiens regering omver werd geworpen door generaal Augusto Pinochet, nadat Allende een economisch hervormingsprogramma voorstelde voor een nationale economie en enkele buitenlandse firma’s in zijn land nationaliseerde. Onthullingen laten zien dat de VS tegen Allende was, vanaf de dag dat hij aantrad. Volgens documenten van de CIA die in 1970 zijn vrijgegeven, zou de organisatie drie jaar voor de coup hebben willen voorkomen dat Allende kon worden gekozen door een preventieve coup te organiseren. De CIA had de groep eerder aangemoedigd om de coup door te zetten, maar trok haar steun vier dagen voor de geplande coupdatum weer in, omdat de groep de coup niet succesvol kon uitvoeren volgens een analyse van de CIA.

Ook werd onthuld dat de Amerikaanse president Richard Nixon de CIA opdracht had gegeven om “De economie te laten schreeuwen” in Chili om “Te voorkomen dat Allende aan de macht komt of om hem ten val te brengen”. De documenten maken ook duidelijk dat de organisatie het nieuwe post-coup militaire regime steunde door propaganda te maken ten gunste van Pinochet, ondanks zijn bekende mensenrechtenschendingen. Volgens een rapport gepubliceerd in 2011 door een commissie in Chili zijn ongeveer 3.000 mensen gedood, 40.000 mensen gearresteerd en velen van hen gemarteld tijdens het hardhandige optreden, terwijl meer dan 1.000 mensen, de meesten van hen opponenten van Pinochet, zijn verbannen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van militaire staatsgrepen waarbij de CIA betrokken is geweest.

De rol van de organisatie in wereldwijde coups, waaronder die in de Dominicaanse Republiek, Congo en Zuid-Vietnam, is bewezen met officiële documenten. Terwijl zeven gevallen van machtswisselingen bewezen zijn georkestreerd en uitgevoerd door de CIA, heeft de organisatie ook een hand in vele andere incidenten wereldwijd. De gefaalde militaire couppoging in Turkije op 15 juli wordt door een groot publiek verbonden aan de CIA. Verdenkingen begonnen door de nauwe banden die Fethullah Gülen heeft met prominente figuren binnen de CIA en zijn connecties met voorgaande coups in Turkije. Twee voormalige CIA-officieren, Graham Fuller en George Fidas, stonden bij de referenties van zijn Green Card aanvraag in 2007. De leider van de terreurcultus die achter de couppoging in Turkije zit en in zelfopgelegde ballingschap in Pennsylvania leeft, is een ander voorbeeld van CIA’s betrokkenheid. Terwijl Amerika eraan blijft vasthouden dat er “Bijzonder” bewijs nodig is die de betrokkenheid van Gülen bij de coup aantoont om hem uit te leveren aan Turkije, duiken er veel bewijzen over die betrokkenheid op.

Op uitgelekte videobeelden uit de jaren 80 instrueert Gülen zijn volgers om langzaam de Turkse staatsinstellingen te infiltreren en het systeem volledig over te nemen. Veel militaire officieren die zijn gearresteerd hebben bekentenissen afgelegd waarin ze toegeven dat ze verbonden zijn aan Gülen’s terreurcultus.

Toen de soldaten die de couppoging waagden de generaal van de Turkse Strijdkrachten Hulusi Akar, gijzelden, vertelden ze hem dat hij Gülen zou gaan ontmoeten, naar wie zij verwezen als hun “Opinieleider”. Ook luitenant-colonel Levent Türkkan, de assistent van generaal Hulusi Akar, heeft bekend dat hij een lid is van de Gülen-terreurcultus. Hij zei dat Gülenisten hem de antwoorden gaven van het toelatingsexamen voor de militaire opleiding in 1989.

Ook waren er tweets van prominente Gülenistische figuren die verre van toevallig zijn. Een van hen, Tuncay Opçin, schreef een dag voor de couppoging, op 14 juli, een tweet waarin President Erdogan het doelwit was: “Ze zullen hem overvallen in bed, hem ophangen bij zonsopkomst”. Een andere prominente Gülenistische figuur, Emre Uslu, tweette in september 2015 dat hij een vliegticket zal aanschaffen en terug zal keren naar Turkije in juli 2016, toen hem werd gevraagd wanneer hij terug zou keren naar Turkije. Dit zijn slechts enkele toevalligheden rond de terreurcultus. In het licht van alle bovengenoemde voorbeelden, lijken Turkse mensen meer dan genoeg “geloofwaardig” bewijs te hebben over de betrokkenheid van Gülen in de couppoging. De volgende beslissing van de Amerikaanse regering over de toekomst van Gülen zal bepalend zijn voor hoe het Turkse volk zal oordelen over de rol van de CIA bij de mislukte staatsgreep op 15 juli in Turkije.

 

DailySabah/DutchTurks