Home Nieuws CIA rechtvaardigde marteling met Israëlisch precedent

CIA rechtvaardigde marteling met Israëlisch precedent

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft volgens het onlangs verschenen rapport van de Amerikaanse Senaatscommissie, bij verschillende gelegenheden het Israëlisch precedent gebruikt om Amerikaanse marteling van gevangenen te rechtvaardigen.

Advertentie

CIA Israel1

CiA Israel2

De Amerikaanse Senaatscommissie die onderzoek deed naar de verhoormethodes van de CIA na de aanslagen op 9-11, kwam eerder met een 6000 pagina tellend rapport daarover en gaf op dinsdag een samenvatting van ten minste 499 bladzijdes vrij. Gevangenen zouden tot wel 180 uur achtereen wakker gehouden worden, vaak staand of in pijnlijke posities.

“De Amerikaanse autoriteiten hebben systematisch de slachtoffers van de mishandelingen de toegang tot het recht ontzegd. Amerika moet de volledige waarheid vertellen en de daders verantwoordelijk houden. Dat is een verplichting volgens internationaal recht”, zegt Erik Guevara van Amnesty daarover.

Ook de VN is voor een vervolging van mensen uit de regering Bush die het programma van de CIA ontwikkelden en goedkeurden.

Torture header