Home Nieuws Christendom of geboorteplaats geen essentieel onderdeel van Nederlandse cultuur, taal wel, zeggen...

Christendom of geboorteplaats geen essentieel onderdeel van Nederlandse cultuur, taal wel, zeggen Nederlanders

Uit onderzoek van PEW-research blijkt dat Nederlanders het christendom en de geboorteplaats van een persoon geen essentieel onderdeel vinden van de Nederlandse cultuur.

Advertentie

Van de 1.000 mensen die deelnamen aan het onderzoek vindt slechts 8% dat het christendom een onmisbaar onderdeel is van de Nederlandse identiteit. Van hen die dat vinden, is het merendeel 50 jaar of ouder. Een groot verschil met Griekenland, waar 54% vindt dat het christendom van groot belang voor de nationale identiteit is, tegenover 32% in de Verenigde Staten, 18% in het Verenigd Koninkrijk, 15% in Canada, 10% in Frankrijk, 9% in Spanje en 7% in Zweden.

Taal essentieel onderdeel van Nederlandse cultuur

Nederlanders staan daarentegen wel bovenaan als het gaat om het spreken van de taal. 84% van de Nederlandse deelnemers aan het onderzoek zegt dat het spreken van de Nederlandse taal een onmisbaar onderdeel is van de Nederlandse cultuur. De ondervraagden zeggen dat mensen die de Nederlandse taal spreken, worden gezien als échte burgers van Nederland. In Italië en Canada vindt slechts 59% dat het spreken van de taal een bepalende cultuurdrager is, tegenover 62% in Spanje, 70% in de Verenigde Staten, 70% in Japan, 77% in Frankrijk, 79% in Duitsland en 81% in het Verenigd Koninkrijk.

Nederlanders vinden volgens het onderzoek gewoonten en gebruiken een minder belangrijk onderdeel van de cultuur. 37% van de ondervraagden zegt gewoonten en gebruiken een essentieel onderdeel van de Nederlandse cultuur te vinden. Alleen Duitsland (29%) en Zweden (26%) scoren lager. In Hongarije en Griekenland vindt respectievelijk 68% en 66% van de ondervraagden dat gebruiken en gewoonten essentiële cultuurdragers zijn.

Geboorteplaats

Volgens het onderzoek van PEW vindt 16% van de Nederlanders de geboorteplaats van iemand niet een essentieel onderdeel van de nationale identiteit, tegenover 13% in Duitsland en 8% in Zweden. In Hongarije vindt 52% van de ondervraagden de geboorteplaats van iemand onderdeel van de nationale identiteit.