Home Nieuws Christen “Democraten” CDA willen app Turkse politie uit de lucht halen

Christen “Democraten” CDA willen app Turkse politie uit de lucht halen

DELEN

Het CDA wil een app van de Turkse politie verbieden. De fundamentalistisch christelijke partij is volgens de staatsomroep NOS “Bezorgd over een Turkse app waarmee critici van president Erdogan zouden kunnen worden bij de Turkse politie“. Uit een nadere beschouwing van de app is op te maken dat de EGM identiek is aan de app van de Nederlandse politie. Bij de Turkse app kan zelfs een klacht ingediend worden tegen politieagenten die zich tijdens of buiten hun werk om schuldig maken aan mensenrechtenschendingen.

Het populistische voorstel van Kamerleden Chris van Dam en Pieter Heerma van het CDA is naar aanleiding van berichten in sommige Duitse media over de app van de Turkse politie. Het gaat om de EGM, de officiƫle app van de Turkse politie.

EGM is in feite vergelijkbaar met de app van de Nederlandse politie. In beide apps zijn mogelijkheden om snel contact te leggen met de politie, gegevens te versturen over verdachte situaties en het online doen van aangifte.

Voor het doen van aangifte wordt in de Turkse app je identiteit vastgesteld. Via locatievaststelling wordt je allereerst doorverwezen naar het dichtstbijzijnde politiebureau, waarna je je naam, achternaam, telefoonnummer, e-mailadres, adres en woonplaats op moet geven. Bij je aangifte kun je eventueel ook relevante foto’s of filmpjes meesturen met de app. Deze optie zit ook bij het doorgeven van verdachte situaties.

In de Turkse app is ook een kindvriendelijke pagina opgenomen waar filmpjes kunnen worden afgespeeld voor educatieve doeleinden zoals het herkennen van verkeersborden. Op de voorpagina van de Turkse politie-app kun je bovendien formulieren downloaden om melding te maken van vermeende mensenrechtenschendingen door politieagenten, ook wanneer deze niet in functie worden begaan. In de app van de Nederlandse politie is de mogelijkheid om te klagen over bijvoorbeeld verkeers- en andere controles.

Heerma en van Dam willen desondanks dat het kabinet met Apple en Google gaat praten om de mogelijkheden uit te zoeken of de app zo snel mogelijk uit de lucht gehaald kan worden.